El Partit Popular farà de la llengua un pilar fonamental per a la carrera electoral que culminarà amb les eleccions generals previstes per als finals de l’any 2023. I líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha rebatut aquells que l’han criticat per no assistir a la manifestació d’aquest diumenge a Barcelona. Aquest dilluns ha aprofitat per defensar la seva postura en un esmorzar informatiu en el qual presentava el president andalús, Juanma Moreno Bonilla, que ha anunciat una rebaixa fiscal a la seva comunitat. Després de l’escàs seguiment que ha tingut, a Barcelona, la manifestació contra el posicionament del govern català sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un 25% del castellà a l’escola catalana, Núñez Feijóo lamenta que “alguns vulguin fer del castellà una llengua estrangera a Catalunya i el govern [espanyol] ho consenti”.

És un dels argument de força del PP per atacar les aliances entre el PSOE i part de l’independentisme català al Congrés dels Diputats. Pel gallec, “alguns volen fer de l’escola catalana un laboratori des del qual impulsar el monolingüisme empobridor” i “el govern ho tolera”. Feijóo també creu que la Generalitat està menyspreant l’aplicació de la sentència: “Alguns desacaten sense pudor les sentències i el govern s’inhibeix”. Davant del corrent d'opinió que li critica l'absència a la manifestació, Alberto Núñez Feijóo assegura que el PP “defensarà tots els idiomes amb tots els instrument de l’Estat de dret, i ho farem a la nostra manera”. I ha reblat: “Estimem la llibertat i volem escoltar-la en totes les nostres llengües, per suposat en la llengua comuna a tot l’Estat”. Per això, ha tancat, “al final es tracta de complir la Constitució”.    

EuropaPress  president partit interparlamentaria popular pp alberto nunez feijoo
Alberto Núñez Feijóo aposta pel "bilingüisme cordial" a l'escola catalana. / Foto: Europa Press

 Es defensa de les crítiques

El president del PP ha estat objecte de crítica per no haver assistit a la manifestació convocada per la plataforma Escuela de Todos sota el lema 'Espanyol, llengua vehicular'. El gallec s'ha excusat perquè tancava aquest diumenge la reunió interparlamentària del seu partit que s'ha fet a Toledo. A la capital catalana hi era la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, que ha acusat la Generalitat de “trepitjar” els drets lingüístics dels catalans. Aprofitant que també és la portaveu al Congrés dels Diputats ha criticat la "complicitat" del govern espanyol. VOX i Ciutadans hi han enviat la plana major. El president del partit d’ultradreta, Santiago Abascal, ha reclamat aplicar l'article 155 per "restituir la legalitat" i ha apostat per mantenir aquesta mesura fins que es "garanteixin" els drets lingüístics. Per part de Ciutadans, ha donat la cara Inés Arrimadas, qui ha tornat a Catalunya per acusar el Govern de "violar" els drets dels catalans cada dia, i ha dit que el sistema educatiu suposa una "imposició antiga, ridícula i sectària".

Feijóo, Ayuso i "el bilingüisme cordial"

Des que lidera el principal partit de l’oposició, l'aposta de l'expresident gallec ha estat buscar “el bilingüisme cordial” en les comunitats autònomes que tienen dos lenguas oficiales, allunyat del 155 educatiu que proposava el seu predecesor Pablo Casado. El discurs de Feijóo ha trobat un aliat en la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En una entrevista a Esradio aquest dilluns, la madrilenya promet que “en dues setmanes” viatjarà a Barcelona per “defensar” el castellà. Segons Ayuso, la llengua “corre perill” per “la deriva independentista” amb “la complicitat” del govern central. “El bilingüisme, que sempre ha estat un cosa natural i objecte fins i tot d’admiració per part d’altres, s’ha convertit en una eina per discriminar intolerablement”, ha apuntat.