La crisi del coronavirus s'ha estès per totes les institucions, i el Parlament no en podia quedar al marge. Mesures del Govern per controlar la pandèmia com limitar concentracions de gent en espai tancats ha impactat de ple en les reunions de les comissions, fins al punt damenaçar l'aprovació del projecte de pressupostos de la Generalitat, que avui havia de superar el darrer tram abans d'arribar al ple de la setmana vinent. Això en el benentés que es mantingui el ple.

L'embolic provocat per les restriccions ha obligat a suspendre tres hores la comissió, prevista per a les 9 del matí, i modificar les condicions de les intervencions pactades. La previsió inicial era que en nom de cada grup intervinguessin els portaveus de cadascun dels departaments, la qual cosa provocava una reunió molts llarga i amb una important concentració de diputats a la sala.

Després d'abordar la situació amb els grups, la presidenta de la Comissió, Teresa Pallarès, ha plantejat reduir el nombre d'intervencions a una sol portaveu per grup i ajornar la comissió fins a les 12 hores perquè s'hi adaptessin les intervencions. 

La proposta no ha agradat a Ciutadans. Més encara quan a mig matí s'ha sabut que la comissió d'Exteriors, prevista per a la tarda, directament ajornava la reunió. Això no obstant, la comissió s'ha acabat celebrant i, finalment, els pressupostos i l'anomenada llei d'acompanyament han superat el darrer tràmit en comissió.

El malestar a la Cambra, però, no s'ha limitat als grups de l'oposició, també s'ha estès entre els socis de Govern. JxCat no ha amagat el malestar per l'absència del president del Parlament, Roger Torrent, enmig de la situació de crisi. Tant JxCat com el vicepresident, Josep Costa, desconeixien el viatge de Torrent, del qual asseguren se'n van assabentar dimarts per les fotografies que el president va penjar a les xarxes.

JxCat recorda que, segons el reglament de la Cambra, en cas d'absència del president, és el vicepresident primer a qui correspon substituir-lo "amb els mateixos drets, deures i atribucions", la qual cosa hauria permès respondre sense problemes a les qüestions més urgents.

L'enuig a JxCat s'ha ajuntat aquest dijous a la Cambra amb les queixes sobre el "caos" i "manca de criteri" que han aparegut entre els grups de l'oposició arran de les discrepàncies sobre les reunions de les comissions o davant la falta de resposta a les decisions a que obliga les mesures imposades per la pandèmia.

A mig matí, des del gabinet de Torrent s'ha comunicat la convocatòria d'una reunió de la Mesa per demà al migdia, per "estudiar les mesures que està preparant l'administració parlamentària, seguint les recomanacions del Departament de Salut".

Tampoc aquesta solució ha satisfet els socis de JxCat que adverteixen que el president no pot convocar la mesa si està en situació d'absent. De moment, però, l'òrgan de govern de la Cambra ha decidit en una reunió infomal suspendre visites i actes institucionals, mentre el secretari general ha fet públic les mesures parlamentaries que afecten el coronavirus. Amb tot, JxCat adverteix que pensa expressar demà a Torrent la protesta davant la seva absència no comunicada.