El diari Faro di Roma ha recordat que els presos polítics catalans encara estan a la presó, i s'ha preguntat si Espanya torna cap al franquisme

"Per primera vegada després de la Segona Guerra Mundial -i pel que fa als països ibèrics després del final de les dictadures de Franco i Salazar entre el 1974 i 1974- a Europa Occidental es priva de llibertat alguns ciutadans que no han comès cap acció violenta, i que es van limitar a fer una activitat que era perfectament legal en altres indrets", assenyala una crònica del periodista Mario Castellano.

Segons Faro di Roma, tot i que la convocatòria del referèndum, l'acceptació dels seus resultats i la proclamació de la independència van ser actes legislatius i administratius il·legals, "això no determina per si mateix en un Estat de dret la responsabilitat penal".

Afegeix que en l'actitud de les autoritats espanyoles hi ha una clara contradicció, perquè d'una banda consideren que hi ha actes il·lícits i de l'altra afirma que són actes invàlids. Els primers es podrien perseguir i els segons no, perquè al seu entendre no tenen contingut jurídic. "Si l'acte emès pels òrgans de la Generalitat és nul i sense valor no pot deduir-se'n cap delicte; si en canvi existeix una responsabilitat penal, això significa que l'acte ha produit efectes legals. En cas de ser així, la independència de Catalunya seria reconeguda de forma paradoxal pels tribunals de l'Estat espanyol", afegeix.

Faro di Roma apunta que Espanya també s'ha equivocat respecte a l'exili del president Carles Puigdemont, perquè va intentar presentar una euroordre quan hi havia al darrere del cas "motivacions polítiques".