Familiars dels independentistes empresonats en les últimes setmanes arran dels aldarulls de carrer en protesta per la sentència del Tribunal Suprem han reclamat aquest matí a les quatre capitals de província catalanes la llibertat dels empresonats i han cridat a la "mobilització constant".

Alerta Solidària, organització vinculada a l'esquerra independentista i propera a la CUP, ha organitzat rodes de premsa simultànies a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona per denunciar la situació d'aquestes persones a la presó.

A Girona han pres la paraula cinc persones, que han exposat els casos de tres dels empresonats, han denunciat que es busca "criminalitzar" als joves i han criticat la "complicitat" del Govern en aquest sentit.

La mare d'un dels joves empresonats tarragonins, Marta Domènech, ha afirmat que el seu fill està "fort", malgrat estar "empresonat injustament". Domènech ha assegurat que seguiran lluitant per defensar la seva innocència i per denunciar la presó incondicional, sense fiança, "totalment injusta i desproporcionada imposada per la jutgessa". 

En les últimes dates s'han efectuat "més de trenta empresonaments", "injustificats", el que dóna un total de "més de 40 presos i preses polítiques" a Catalunya. Alerta Solidària també ha avançat que properament faran publiques les adreces dels centres penitenciaris per "trencar l'aïllament que estan sotmesos" els joves i, així, puguin rebre cartes. També, han anunciat una marxa cap a la presó de Mas d'Enric el dimarts que ve.

A més de denunciar la situació dels seus cercles pròxims -a un d'ells, afirmen per exemple, la policia el va colpejar repetidament i li va trencar les ulleres, per la qual cosa es va quedar sense elles durant dies malgrat la seva miopía-, la roda de premsa ha servit per reclamar a l'executiu català que "implementi d'una vegada el mandat de l'1-O" i demanar-li que, "si no és capaç, que se'n vagi".

Un centenar de persones ha acompanyat als familiars dels presos -visiblement emocionats en alguns moments de la roda de premsa- i han llançat crits de "Llibertat".