Els familiars dels joves d'Altsasu, condemnats per agredir a dos guàrdies civils i les seves parelles l'octubre del 2016, han demanat aquest dimarts empara al parlament basc insistint en què "s'interessin per aquest cas" i que "no mirin cap a un altre costat".

En compareixença a la Comissió de Drets Humans de la cambra basca, quatre mares dels detinguts han denunciat que des que va començar la causa contra el seus fills s'han "vulnerat" els seus drets. "Els nostres fills no van tenir dret a la presumpció de innocència degut al judici paral·lel mediàtic que s'estava produint al mateix temps del judici real i que va influir molt negativament", han assegurat. També han recordat que es va violar el seu dret a la intimitat després que es fessin públiques els seus noms i imatges quan encara s'estava instruint la causa. Per últim, han explicat que no van tenir dret a un jutge "imparcial i natural" ni a la llibertat provisional "quan es va demostrar que no existia el risc de fuga". Entre els seus arguments també hi ha hagut les crítiques d'Amnistia Internacional sobre el procés judicial. 

Per tots aquests motius han afirmat que les sentències, d'entre 2 i 13 anys, són "exemplificants" i que "converteixen una baralla de bar en quelcom més greu que pertànyer a una banda armada o a la tinença d'explosius".

El que han demanat finalment és que el parlament basc aprovi una iniciativa que "demani garanties jurídiques" pels seus fills i, també, que els membres de la comissió els visitin a la presó perquè aquests vegin que "les institucions no els han abandonat".