"És absolutament fals". Amb aquestes paraules, el líder del PDeCAT a Barcelona, Xavier Trias, ha negat haver tingut mai un compte a l'estranger. Tot després d'aparèixer en els Paradise Papers, una informació que assenyala 127 dirigents polítics de tot el món amb diners suposadament en paradissos fiscals.

L'exalcalde de la capital catalana ha rebutjat les acusacions i ha assenyalat que "no és la primera vegada" en què es verteixen sobre ell acusacions "falses", en una clara al·lusió a l'acusació d'evasió de diners que ja es va difondre l'any 2014. Aleshores, a Trias se'l va acusar falsament de tenir un compte a Suïssa sense declarar, una informació que després es va demostrar que sorgia d'un informe creat des del Ministeri d'Interior. Ara, segons la informació d'abast internacional, Trias ha vist com la seva família estaria vinculada a un trust familiar a les Illes Verges, des d'on haurien evadit impostos.

En una declaració davant dels mitjans a l'Ajuntament, Trias ha llegit una part del comunicat que ja difondre ahir per defensar-se de les acusacions: "Mai he tingut relació o producte financer a l'estranger, ni diners, ni una compte a l'estranger", ha insistit per després apuntar que ell i la seva família obriran una investigació per a aclarir què pot haver motivat la informació.

Ara bé, Trias ha admès no poder parlar en nom dels seus pares i germans i de les seves situacions econòmiques. L'objectiu d'aquesta investigació oberta, precisament, és poder aclarir la situació. En aquest sentit, ha apuntat la seva mare va declarar una herència, i que el seu pare ja va ser multat per tenir diners a l'estranger l'any 1972.

També ha aprofitat per descartar la seva dimissió per aquest assumpte, perquè sap que no ha fet res mal fet, ha dit, i quina és la seva situació econòmica. "Tothom sap com ho passo fins a final de mes", ha apuntat l'exalcalde, que fent broma ha demanat que si algú troba els 13 milions d'euros que deien que tenia a Suïssa que es quedi amb 12 i li'n doni només un a ell.

Papers del Paradís

La informació sobre Trias sorgeix de la investigació del Consorci Internacional de Periodisme d'Investigació (ICIJ), anomenada "Papers del Paradís", on hi han participat 382 periodistes de gairebé un centenar de mitjans de comunicació, que han analitzat més de 13 milions de documents de "territoris opacs" que abasten un període de 70 anys.

Entre les figures públiques relacionades amb paradisos fiscals, segons la informació publicada per l'ICIJ, hi hauria la reina Isabel II d'Anglaterra; el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos; el secretari d'Estat de Comerç dels EUA, Wilbur Ross, i l'excanceller alemany Gerhard Schröder.