El pare i la dona d'Oriol Junqueras han presentat un habeas corpus al jutjat de Manresa per demanar la seva llibertat. La família considera que després de la resolució del Tribunal Suprem de no deixar sortir de la presó al president d'ERC per assistir al ple del Parlament Europeu dilluns que ve i de retirar-li la immunitat el deixa en una situació de "detenció il·legal".

Aquest matí, l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha avançat a Catalunya Ràdio que o bé el líder d'ERC o la seva família demanarien l'habeas corpus. El tràmit però, té poques perspectives de prosperar en el moment processal en que es troba ja Junqueras, jutjat i amb sentència ferma. 

Presentant l'habeas Corpus, però, obliguen ara al jutge del territori on està pres, en aquest cas Manresa, hagi de decidir sobre la seva llibertat.

 

Els habeas Corpus s'acostumen a presentar en el moment de la detenció, quan un arrestat està encara a comissaria, abans de declarar davant el jutge, i es fan per a denunciar casos de detencions il·legals. Com per exemple que s'hagi fet la detenció i l'escorcoll del domicili sense que estigués present l'advocat. Andreu van den Eynde va presentar habeas corpus per als càrrecs de confiança del Govern detinguts els 20-S. En aquest moment cap d'ells va prosperar.

És difícil que ara prosperi l'acció judicial impulsada per la família de Junqueras, perquè no és el moment processal adient. Junqueras està jutjat i sentenciat.

El seu advocat Andreu van den Eynde només pot fer servir ara dues vies: La del Tribunal Constitucional i la del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Van den Eynde té clar que ha de portar la sentència al TC i que ha d'esperar que aquest es pronuncii per poder engegar la nova via europea.