El diari Frankfurter Allgemeine, considerat el principal rotatiu alemany, ha manifestat que les eleccions catalanes del 14-F han portat a Espanya la factura d'un veritable "terratrèmol polític", especialment en l'espai del PP i Ciutadans. "Les eleccions catalanes han provocat un greu terratrèmol polític a Madrid, i ara el partit populista de dretes Vox és difícil d'aturar", apunta.

Segons el diari, que es pregunta si el PP està sent superat pels "populistes de dretes", la formació de Pablo Casado no té altre remei que evolucionar cap a una posició més centrada com la que seria la CDU d'Angela Merkel

Frankfurter

"Els populistes de dretes superaran els conservadors a Espanya?", es pregunta el Frankfurter

 

Explica que la primera reacció de Casado ha estat abandonar la seu històrica del partit. "El PP espanyol celebra els seus triomfs electorals des de fa dècades, al balcó del número 13 del carrer Génova de Madrid. El 2011, la darrera vegada que els conservadors van obtenir la majoria absoluta així ho van fer. Però ara el PP vol desfer-se com més aviat millor de la seva seu al centre de Madrid. L'edifici de set plantes, no gaire lluny de la plaça Colón, no ha donat sort al partit conservador: ha esdevingut un símbol del seu passat corrupte", ha indicat.

Segons el diari, Ciutadans també ha sortit mal parat de les eleccions catalanes. I la presidenta del partit, Inés Arrimadas, ara lluita per la supervivència política.

A banda de la crisi generalitzada a la dreta espanyola, també estan apareixent greus enfrontaments al govern espanyol, entre el PSOE i Podemos, després que el vicepresident Pablo Iglesias va donar la raó als independentistes i va qüestionar la democràcia espanyola mentre alhora va reconèixer els presos polítics i exiliats.

Aquesta setmana, el detonant han estat les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél, que van començar a Catalunya i el País Valencià, però s’han estès per tot l’Estat, fins a la mateixa capital espanyola. Mentre els de Pablo Iglesias s’han posat del costat dels manifestants, davant la injusta detenció, els de Pedro Sánchez han tancat files amb les forces de seguretat i contra els aldarulls viscuts durant les dues últimes nits. Les discrepàncies han anat acompanyades d’un intercanvi de retrets, ja habitual entre les dues formacions.

Tot va esclatar ahir al vespre, en plenes protestes a Madrid i Barcelona, amb una piulada del portaveu parlamentari Pablo Echenique: “Tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol”. I posava el focus en la violència policial: “La violenta mutilació de l’ull d’una manifestant ha de ser investigada i s’han de depurar responsabilitats amb contundència”.

La resposta l’ha tingut aquest matí, ben d’hora, de la vicepresidenta Carmen Calvo. En una entrevista a la SER, la dirigent socialista ha avisat que "cap dret es pot defensar amb violència".