El líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha anomenat aquest dilluns a participar "massivament" en el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, i ha avançat que ell votarà 'no' a la independència.

En una entrevista de TV3, ha argumentat que dirà 'no' a la independència perquè creu "que una altra construcció de l'Estat espanyol és possible", però ha defensat que l'1-O és una mobilització necessària per reivindicar el dret a vot davant de l'immobilisme del Govern central.

"El problema no és el 'sí' o el 'no', sinó poder dir al PP que podem votar", és per aquest motiu que ha afirmat que Podem farà campanya a favor de la participació en la consulta de l'1-O.

Aquesta decisió és contrària a la qual defensa Podemos en el conjunt de l'Estat i el seu líder, Pablo Iglesias, que han cridat a no participar en l'1-O.

Fachin ha dit que amb Pablo Iglesias comparteix que l'1-O no és el referèndum desitjable per a Catalunya i que "les decisions catalanes es prenen aquí".

La decisió dels "Comuns"

Sobre la decisió dels 'comuns' de donar suport a la participació però entenent l'1-O com una jornada reivindicativa i no com un referèndum vinculant, Fachin ha dit: "Xavier Domènech, jo i Ada Colau ens trobarem davant de les urnes, si ni hi ha."

Actualment, Podem i els 'comuns' comparteixen coalició en el Parlament sota les sigles de SíQueEsPot, els diputats del qual "hauran de debatre si voten units les lleis del referèndum".