Seran les bases de Podem les que decidiran la seva posició des de Catalunya. Així ho ha reiterat el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, en una entrevista aquest dilluns a 'Els matins' de TV3. "El que decideixen els militants és el que s'ha de fer", ha defensat Fachin. Aquestes bases estan convocades entre el 7 i l'11 de setembre per a ratificar la decisió presa pels cercles de participar i cridar a la participació en el referèndum de l'1 d'octubre.

"En els cercles de Podem la gent va enviar el missatge que no som independentistes, però que compartim de fons que han de ser els catalans els qui decideixin", ha sostingut el secretari general de Podem. D'aquesta manera ha tornat a contestar a alguns líders destacats de Podemos, com Pablo Echenique o Juan Carlos Monedero, que han negat legitimitat a la convocatòria de l'1-O.

Per altra banda, Fachin també s'ha referit als moviments interns per a apartar la direcció de Podem. “Vam ser escollits fa poc més d’un any i tenim un mandat que hem de complir”, ha sostingut. I ha afegit que “mentre la militància no digui el contrari, hem de complir aquest mandat”. De la mateixa manera, ha insistit que aquest no és el debat més important en aquests moments.

“La nostra militància i el nostre país ara estan pendents sobre què passarà l’1 d’octubre”, ha defensat el secretari general de Podem, que ha advertit que “en aquests moments seria contraproduent, pel paper de Podem, apartar la direcció i convocar unes primàries”.

Llibertat de vot?

Com ja va defensar fa dues setmanes, Albano-Dante Fachin continua sense tancar la porta a la llibertat de vot al Parlament de Catalunya sobre la llei del referèndum. Un cop ho hagin debatut profundament amb tota la informació possible, ha explicat, Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) adoptarà un posicionament, que podria no ser comú.

"Jo sóc diputat de CSQP, però també sóc secretari general de Podem, i la majoria dels nostres militants diu que s'ha de participar en el referèndum", ha assegurat Fachin. El dirigent de la formació morada ha tret ferro a aquesta possibilitat i ha recordat que Junts pel Sí i la CUP han votat de manera diferenciada en alguna ocasió durant l'actual legislatura. "Les posicions en un grup que és una coalició són diferents", ha defensat.

Poca informació

El secretari general de Podem ha insistit que "els diputats que som allà tenim diversos lligams" i ha fet referència al programa de CSQP, que, segons ha dit, parla de "no sotmetre's a cap marc". En tot cas, aquesta possibilitat de la llibertat de vot vindria després d'un debat en profunditat un cop disposin de més elements d'anàlisi.

Fachin ha lamentat que, per ara, tenen molt poca informació sobre la llei del referèndum. "No sabem els tempos, quines seran les possibilitats de fer esmenes... Hi ha molta inconcreció", ha afirmat. No obstant això, s'ha mostrat comprensible sobre que el Govern maniobri davant l'ofensiva d'un PP "molt pendent de qualsevol cosa".