El referèndum està causant profundes divisions en el grup parlamentari de CSQP. Així ho ha constatat el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, aquest dilluns. Per una banda hi ha Podem, que creu que no es pot “girar l’esquena” a la convocatòria. Per l’altra, ha afegit el secretari general de la formació, “molts membres d'ICV que aposten per un boicot actiu" al referèndum. En aquest context, Fachin no descarta la votació diferenciada a la llei del referèndum

“El grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot està integrat per tres forces polítiques que no interpreten la realitat d’una manera uniforme”, ha admès Fachin, que ha assenyalat que han de fer un “debat en profunditat”. “Les posicions d’Iniciativa, Joan Coscubiela o Lluís Rabell no són les mateixes” que les de Podem, ha posat d’exemple. Mecanismes com el vot diferenciat, ha dit en aquest sentit, “en democràcia no hauria de ser un problema”.

“Més enllà de la seva interpretació jurídica, la llei del referèndum posa sobre la taula el gran nus de la política catalana durant els últims anys”, ha assegurat Albano Dante-Fachin en una roda de premsa a la seu de Podem. Enfront d’això, ha defensat el secretari general del partit, “quan comenci el tràmit parlamentari haurem de donar una resposta”.

Fachin també s’ha referit a les ingerències de membres de Podemos, i ha fet una defensa de la seva pròpia sobirania com a formació. “Allò que passa a Catalunya, es decideix a Catalunya”, ha sostingut. El secretari general ha assegurat que “ningú no entendria que en un partit que defensa el dret a decidir sense ingerències els militants no poguessin prendre les seves pròpies decisions”. S'ha referit tant a la posició a l'1-O com a la possible confluència amb Catalunya en Comú.

Consultes a les bases

“La decisió no correspon a ells”, ha dit Fachin en referència a declaracions com les de Juan Carlos Monedero. Aquesta decisió, afegeix, la pren la militància a Catalunya, no pot estar “supeditada a una persona a Madrid”. Concretament, segons ha anunciat, Podem consultarà entre el 7 i l’11 de setembre els seus més de 50.000 inscrits. Se’ls preguntarà si ratifiquen la decisió presa pel 60% dels participants dels cercles de la formació a Catalunya: una crida a participar en el referèndum de l’1 d’octubre.

A partir del 15 d’octubre, quan ja hagi passat l’escenari del referèndum, Podem també consultarà la seva militància sobre la “participació amb altres forces”, en relació a la confluència amb Catalunya en Comú, de la qual no formen part com a organització. “Llavors veurem com i amb quins requisits podríem participar-hi o no”, ha defensat Fachin, que ha recordat que els inscrits morats van rebutjar-ho en el seu moment. “No ho decidiran ni Pablo Iglesias ni Monedero”, ha insistit.

Per la seva part, la secretària d’organització de Podem, Ruth Moreta, ha afirmat que s’han assabentat “per la premsa” de la crida a una assemblea ciutadana per part del sector crític, encapçalat per persones com la diputada Jèssica Albiach o el senador Òscar Guardingo. Ha demanat “respecte” als estatuts.