És l’assalt al cel un pas pactat? O cal prendre'l des de la unilateralitat? Sobre l'etapa decisiva del procés, així com també sobre el futur de Catalunya, han debatut Albano Dante Fachin, secretari general de Podem a Catalunya, i Anna Gabriel, diputada al Parlament per la CUP, aquest dimarts a l’Ateneu Barcelonès en el cicle "L'assalt al cel". Gabriel ha defensat la necessitat de reconèixer i fer efectiu “el dret d’autodeterminació del poble” i de decidir el futur de Catalunya a través d’un procés constituent. Tot i això, la diputada de la formació anticapitalista ha reconegut les diferències “abismals” amb algunes forces independentistes i, per aquesta raó, ha convidat els comuns a sumar-se al procés.

Albano Dante Fachin, per la seva banda, ha coincidit amb Gabriel en la necessitat d’impulsar un referèndum però ha reconegut la importància de “construir” una base social suficient per tal que aquest no sigui una “improvisació”. En aquest sentit, Albano Dante Fachin ha lamentat que un dels principals problemes del procés sigui plantejar “un conjunt de realitats que no existeixen”. “Amb aplaudir al Parlament no s'independitza un país”, ha assegurat Fachin

Seguint amb la seva argumentació, Fachin ha titllat el 9-N d'"engany” i s’ha qüestionat quina serà la legitimitat del referèndum que ha programat la Generalitat a tot estirar pel setembre d’aquest any. Més que un referèndum, ha assegurat, “és un desafiament”.

Tot i les discrepàncies que ha mostrat en la manera d’entendre el referèndum de la CUP, el secretari general de Podem Catalunya s’ha posicionat al seu costat a l’hora de criticar la judicialització de la política. “Mas ha estat un problema greu pels treballadors del país. Ell, i el que representa. Però nosaltres no estem d’acord amb el seu judici”, ha assegurat.

Els assistents a l'acte, que han rebut entre aplaudiments aquesta intervenció de Fachin, han mostrat més simpatia cap a Anna Gabriel, que ha plantejat una dicotomia: “O seguim construint a veure si un dia la fraternitat [a Espanya] s'estén, o reconeixem el dret a l’autodeterminació i fem possible que s’expandeixi”. Gabriel ha assegurat, en referència a la proposta estatal dels comuns i Podem, que és molt difícil escollir la primera opció quan “dues terceres parts del Congrés són búnquer”.