El periodista Albano Dante Fachín ha fet un fil a Twitter per replicar els arguments de Gabriel Rufián amb els que el portaveu parlamentari d'ERC al Congrés defensa el vot favorable del seu partit al decret energètic. Aquesta normativa no ha estat exempta de polèmica perquè inclou el rescat de les autopistes radials de Madrid, un fet que el mateix Rufián reconeix. El republicà arguïa a Twitter que el reial decret també inclou beques i bonificacions del transport públic "que beneficiaran milions de persones cada dia". "Hi haurà qui et dirà que el fet que inclogui un rescat d'autopistes mereix tombar aquestes beques i bonificacions, però recorda, acostuma a ser gent que ni necessita una beca ni necessita agafar un tren", afirma Gabriel Rufián. Per la seva banda, Dante Fachín sosté que aquests arguments són "molt problemàtics i fins i tot reaccionaris" i desgrana punt per punt els motius d'aquesta afirmació.

TUITS albano dante fachin decret energetic ERC 1
Piulada d'Albano Dante Fachín.

L'exdiputat assevera que, amb aquests missatges, la lectura que se'n desprèn és que "per poder accedir a les engrunes, cal acceptar que els poderosos s'emportin la part gran del pastís". "En comptes de dedicar-se a assenyalar la trampa feta pel PSOE, la banca i l'Ibex; en comptes de denunciar i crear la consciència necessària per a revoltar-nos, es pren la decisió política de vendre l'estafa dels poderosos com una victòria pròpia", critica Albano Dante Fachín. Afegeix el periodista que "de fet, fan la feina als poderosos i ens conviden a acceptar el seu marc, que és que per tenir beques i transports és imprescindible que accepteu que nosaltres ens enriquim encara més". Dante Fachín resumeix aquesta decisió política d'ERC de la següent manera: "En comptes de denunciar l'estafa general, opten per reivindicar les engrunes aconseguides". Ara bé, ell apunta que una altra opció era "plantar cara davant la banca".

TUITS albano dante fachin decret energetic ERC 2
Piulades d'Albano Dante Fachín.

"Crossa del 'mal major'"

Sobre l'afirmació de Gabriel Rufián de la gent que critica haver donat suport a aquest decret que inclou el rescat d'autopistes, l'exdiputat considera que els està dient que "revoltar-se és un privilegi". Per a Albano Dante Fachín, s'interpreta que el missatge que queda és que "el millor que pot fer una persona necessitada és acceptar el xantatge, perquè la cosa està malament i revoltar-se és perillós; avisant als necessitats que qui els conviden a revoltar-se no són dels seus". A parer del periodista, és un "raonament de la por i acceptació de l'ordre de les coses sota l'amenaça d'un mal més gran", que és "el que sempre han defensat els poderosos". "El que és greu és que qui ho està defensant ara són els partits teòricament d'esquerres", lamenta Fachín.

TUITS albano dante fachin decret energetic ERC 3
Piulades d'Albano Dante Fachín.

Davant d'això, l'exparlamentari ha indicat que es "permet pensar" que "a veure si aquesta mena de pactes, aquesta decisió política de no enfrontar-se al PSOE, a l'Estat i a l'Ibex té com a únic objectiu mantenir els privilegis d'una cúpula de partit que fa temps que no necessita beques i que no viatja en Rodalies". Finalment, Dante Fachín critica que ell serà "criticat més durament que qualsevol ministre del PSOE" pel fil a Twitter i precisa que no li deixa de resultar sorprenent "la miopia d'aquest comportament": "En comptes d'aprofitar aquestes crítiques i el malestar creixent per endurir la seva posició davant el PSOE i el poder, es posen com a feres contra qui denuncia la trampa que els para el PSOE". Per últim, Fachín llança una alerta: "Accepto que en política pot passar que en situacions concretes no quedi més remei que empassar-se el 'mal menor' i assumir contradiccions, però si l'únic que fas és empassar-te un gripau rere un altre, et converteixes en crossa del 'mal major'".

TUITS albano dante fachin decret energetic ERC 4
Piulades d'Albano Dante Fachín.