Amb només deu dies de vida, el nou model de tarifació de la llum basat, principalment, en la creació de diferents franges horàries amb preus diferents segons la demanda, està generant molta polèmica. Avui, el periodista Albano Dante Fachín, ha desmuntat les promeses incomplertes de Podemos i els ha suggerit que, d'ara endavant, poden actuar de dues maneres. Si no, apunta, seran un "perill", "igual que Vox". 

A través del seu perfil personal a Twitter, el també exdirigent de Podem ha fet referència a un vídeo de l'actual ministra d'Igualtat, Irene Montero, en un acte de campanya abans de les eleccions generals d'abril de 2019. 

En aquell moment, la dirigent va assegurar que "només si Unidas Podemos governa podrem seure als caps de les elèctriques i dir-los: "La factura de la llum baixarà i, per tant, els seus beneficis baixaran una mica perquè la gent pugui tenir una factura de la llum que pugui pagar"".

Davant una possible desafecció política, Montero va animar la població a donar suport al seu partit per "limitar els seus abusos i recuperar el control de certs sectors estratègics essencials per a garantir la vida digna dels ciutadans i ciutadanes". Després d'haver aconseguit formar part del Govern espanyol, però, la situació és ben diferent de la promesa.

"A Espanya mana ENDESA"

És per aquest motiu que Dante Fachín ha escrit que ara el partit té dues opcions: la primera, "si es van equivocar, han de sortir a dir explícitament que això no es pot fer i que a Espanya mana ENDESA"; o la segona, si "amb el PSOE no es pot fer" haurien de "sortir ara mateix del Govern". "Si no fan cap d'aquestes dues coses i sostenen la mentida són un perill. Igual que Vox", afegeix.

La nova tarifa

La nova factura distingeix entre hores puntes (10:00h - 14:00h i 18:00h - 22:00h); hores pla (8:00h - 10:00h, 14:00h - 18:00h i 22:00h- 24:00h); i hores vall (24:00h - 8:00h i dissabtes i diumenges) en les quals el consum és més barat.

Tot i que des del mateix Govern, han reconegut que la modificació de les tarifes de la llum ha generat, "molt rebuig social", en paraules de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra (Unidas Podemos), no sembla que es plantegin optar per cap de les dues vies plantejades per Fachín. 

De moment, Belarra ha plantejat avançar l'hora vall del consum d'electricitat a les 22 hores de dilluns a divendres, en la línia de la proposta que ha fet l'organització de consumidors de Facua. En una entrevista a RAC1, Belarra ha defensat que el govern espanyol proposi a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aquest canvi per posar un "petit pedaç" a aquesta modificació de les tarifes de la llum.

 

Imatge principal, Albano Dante Fachín / ACN