L'exsecretari general de Podem i ara número u per Barcelona del Front Republicà en les eleccions del 28-A al Congrés, Albano-Dante Fachin, ha fet una clara advertència a les altres formacions independentistes: "Les jugades mestres i les declaracions des dels escons no faran la República catalana". "Ho faran els tres milions de persones que van sortir l'u i el tres d'octubre. Quan la gent diversa ens posem d'acord", ha afegit en un acte de la coalició celebrat aquest diumenge a l'Espai Bostik de Barcelona.

Fachin ha carregat contra el PSOE i s'ha mostrat escèptic amb el diàleg que tant socialistes com independentistes han intentat fer -sense èxit- al llarg dels últims mesos. "De quin diàleg ens parlen quan la repressió no s'atura, va creixent i estén els seus tentacles per tot el país?", ha preguntat. "El PSOE és el règim del 78. I fins al dia 28 ho anirem dient, i ho anirem dient més enllà si algú no se n'ha adonat", ha aclarit.

El líder del Front Republicà també ha explicat què faran si entren al Congrés, fet que no ha dubtat: "Que ningú tingui cap dubte: tindrem diputades i diputats. Què faran? No cediran a cap xantatge!". Sobre l'ombra de Vox, principal argument de campanya de Pedro Sánchez, Fachin s'ha mostrat ferm: "Creieu que tindrem por d'un senyor que va a cavall? No tenim por de VOX, ens volen amenaçar amb el soroll de sabres i no tenim por". Per últim, s'ha dirigit explícitament al president del govern espanyol i li ha deixat clar que si no tria Catalunya, "qui prefereix VOX ets tu!".

A l'acte també hi ha participat, entre altres, Roger Espanyol, el votant que va perdre un ull durant l'1-O a causa d'una bala de goma disparada per un agent del Cos Nacional de Policia. "Europa no reconeixerà un estat català independent fins que no ho sigui de veritat. Fan falta passos més grans i contundents per lluitar contra el feixisme institucional", ha dit després d'explicar que fins ara mai s'havia volgut involucrar en cap projecte polític.