El periodista i exdirigent de Podem Albano Dante Fachin ha acusat el PSOE de "carregar-se la immersió lingüística" davant l'atac que està patint Catalunya amb la sentència del Tribunal Suprem i el TSJC d'imposar el 25% de castellà a les escoles. Ha comparat el partit socialista amb el PP, jutjant el paper en contra del català que està exercint. Així ho ha manifestat l'exdirigent de Podem a través de les seves xarxes socials. 

Tweet Fachin

"Aquí no tenim un conflicte. Aquí tenim un problema, que és que l'estat espanyol ha decidit que el català no és una llengua de l'Estat, és una llengua a abatre", ha afegit al programa Tot es mou de TV3. Fachin ha manifestat que el que s'hauria de fer per dur a terme una bona política lingüística és un debat, on es poguessin posar sobre la taula totes les idees de la societat catalana, on participessin els experts. La solució seria un debat ciutadà juntament amb un debat d'experts, i d'acord amb això "haurien d'haver-hi uns representants democràtics que fossin els encarregats de prendre les decisions i conseqüentment legislar democràticament"

Passar per sobre del català

Segons Fachin, el que "seria normal" no "és possible a Catalunya" sinó que aquí "el que passa és que hi ha jutges que decideixen sobre quina és la millor manera d'afrontar els reptes pedagògics de la nostra societat". Ha afegit també que a Catalunya hi ha denúncies interessades així com "un ús de la llengua partidista" per a aquells que "veuen el català com una amenaça". Ha acusat al PSOE de ser un partit espantant que s'està "limitant a contenir una extrema dreta que està a l'alça i que està marcant el pas". A més, Fachin ha acusat als mitjans de "la caverna mediàtica" de manipular la informació sobre la sentència del 25%.

Fachin ha sentenciat que "el perill és que vivim en un estat que ha decidit passar per sobre de la llengua catalana i dels drets dels catalanoparlants". També ha insistit que "en aquest país està prohibit parlar en català a molts llocs importants, com al Congrés dels Diputats". Per finalitzar ha alertat que "quan s'obre una porta d'aquesta mena no es pot tancar. Ha afegit que "hi ha una intencionalitat política"

"Deixar treballar els professionals"

El president del PSC-Units al Parlament, Salvador Illa, ha reclamat aquest dissabte "deixar treballar" els professionals de l'educació arran de la polèmica pel 25% de castellà a l'escola de Canet de Mar. "Fan un mal servei a Catalunya, a les escoles i a la defensa del català aquells que en polititzen el seu ús", ha apuntat Illa després de visitar l'Hospital del Pallars en el marc d'una visita de dos dies al Pallars Jussà i la Vall d'Aran.  "Prou de polititzar l'ensenyament i la llengua a les escoles de Catalunya. Deixem que els responsables dels centres educatius facin la seva feina", ha insistit el líder del PSC, que també ha volgut recordar que les sentències judicials sobre educació a Catalunya "s'han de complir i s'estan complint". Illa ha defensat que "el català ha de ser llengua vehicular a l'educació, ho està sent i està funcionant bé. Defensar el català no vol dir atacar el castellà".

"Els socialistes treballarem perquè els professionals dels centres educatius puguin fer la seva feina en pau i defensarem que les llengües han de ser una eina de comunicació, i no una barrera ni una font de confrontació", ha sentenciat el president del Grup Socialista al Parlament. 

D'altra banda, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha assegurat que el cas de Canet de Mar "ja no és només una qüestió lingüística", sinó que també afecta els "drets civils i la democràcia". Fernández ha considerat que al Govern "se li ha escapat de les mans" la situació. 

 

 

Foto principal: l'exdiregent de Podem, Albano Dante Fachin / ACN