El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, ha amenaçat de plegar de la formació davant les pressions que rep de la direcció estatal de Podemos per la línia estratègica que segueix a Catalunya. El detonant ha estat una intervenció televisiva de Juan Carlos Monedero, col·laborador de Pablo Iglesias i considerat l'ideòleg de Podemos, en què advoca per una "refundació" de Podem perquè "no és capaç de donar resposta" al PDeCAT i el PP i afirma que Fachin s'ha situat "fora" de la formació en l'escenari del referèndum.

Fachin ha advertit en una piulada des del seu compte de Twitter que es va unir a Podem "perquè la gent triava democràticament els seus representants. Me n'aniré quan això ho decideixi un senyor des d'una tele a Madrid". 

Les divergències entre Fachin i la cúpula de Podemos s'han agreujat des que els podemistes catalans van rebutjar integrar-se a Catalunya En Comú, la nova formació política d'abast català promoguda per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i, especialment, per l'estratègia en relació amb el referèndum i en el si del grup de Catalunya Sí Que Es Pot al Parlament. Fachin i els diputats de Podem van arribar a marxar de l'hemicicle, durant el ple de les lleis del referèndum i transitorietat en negar-se el portaveu del grup, Joan Coscubiela, a compartir el torn de paraula.

Durant el debat al Parlament, Fachin va acollir amb molta fredor des del seu escó els discursos de Coscubiela, aplaudits, en canvi, per tota l'oposició unionista. Precisament, Monedero també situa "fora" de Podem la diputada Àngels Martínez, que va retirar dues banderes espanyoles col·locades als escons del PP després que els populars —així com també els diputats de Cs i el PSC— abandonessin la Cambra en senyal de protesta per la votació de la llei del referèndum, acció que van repetir amb la de la llei de transitorietat.