Facebook ha eliminat 17 pàgines d'extrema dreta espanyola dedicades a disseminar contingut xenòfob, homòfob i i islamòfob, amb un abast d'1,4 milions de seguidors, en plena campanya per a les eleccions del 28 d'abril, segons ha revelat l'organització civil Avaaz.

La xarxa social ha dut a terme aquesta acció a partir d'una investigació de Avaaz en la qual s'assenyalava, especialment, a tres xarxes amb un alt nombre de seguidors i gestionades per diversos perfils duplicats, entre ells els dels usuaris Javier Grau i Antonio Félix Aguilar.

Aquestes tres xarxes són les d'"Unidad Nacional Española", de la qual es van eliminar deu pàgines amb 1.202.561 seguidors; "Todos contra Podemos", amb sis pàgines seguides per 114.147 persones; i "Lucha por España", que comptava amb 278.010 seguidors.

Comptes falsos

La companyia de Mark Zuckerberg ha assegurat que els comptes citats havien adaptat comportaments que violaven expressament les seves polítiques d'ús, inclosa la utilització de comptes falsos o del mateix nom per a diverses pàgines.

"Hem eliminat diversos comptes falsos o duplicats que violaven la nostra política d'autenticitat, així com una pàgina per cometre violacions en les nostres normes de canvi de nom", ha explicat un portaveu de Facebook.

"Com en altres ocasions, eliminem els comptes basant-nos en el seu comportament i no en el contingut que han publicat", ha assegurat, després d'explicar que algunes pàgines complementàries també van ser desactivades per "estar administrades únicament per comptes falsos".

A través d'aquestes pàgines s'havien disseminat dades falses sobre temes de migració, com el nombre d'estrangers que cometen violacions sexuals, i fils sobre una presumpta declaració del govern marroquí sol·licitant beques al Govern d'Espanya a canvi d'actuar contra la immigració il·legal.

Imatges manipulades

També s'utilitzaven per compartir imatges manipulades del candidat d'Unidas Podemos a la presidència del Govern, Pablo Iglesias, fent la salutació nazi, així com notícies falses sobre el tancament d'un centre oncològic infantil per part de "separatistes catalans" per finançar la gestió de les ambaixades de la regió.

En conjunt, les tres xarxes citades comptaven amb 1.694.718 seguidors, però Facebook va prendre represàlies directament contra els comptes falsos i duplicats que gestionaven les pàgines, que tenien un abast de 1.439.407 seguidors.

"Un grup d'extremistes utilitzant comptes falsos i duplicats per crear xarxes senceres de fals suport a la seva campanya de dissensió, va ser així com molts votants als Estats Units van ser enganyats i això mateix estava succeint ara a Espanya", ha explicat el director de campanya en Avaaz, Christoph Scott.