L’exconsellera i actual regidora de Barcelona, Neus Munté (JuntsxCat), ha declarat aquest  matí com a investigada  per un delicte de tràfic d’influències,  en ser acusada d’haver col·locat l’exregidora del PDeCAT Maite Fandos, també investigada,  a la Diputació de Barcelona. Totes dues han negat  al jutjat qualsevol irregularitat en el nomenament de Fandos  en assegurar que és un càrrec de lliure designació i de confiança. A més, han afegit que Fandos va ser nomenada per la presidenta de la Diputació, Núria Marín (PSC), després de l'acord de govern entre els dos partits.

L’exregidora del PDeCAT Maite Fandos va ser detinguda per la Guàrdia Civil el novembre de 2019, per ordres del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, acusada de tràfic d’influències en el marc d’una investigació a la Secretaria General de l’Esport, que dirigia Gerard Figueras, també investigat per la suposada concessió fraudulenta de  subvencions públiques des de la secretaria i a través del seu òrgan, el Consell Català de l’Esport,  a entitats soberanistes.

Trucades intervingudes

En la interlocutòria,  el magistrat Joaquín Aguirre sosté que alts càrrecs del partit  Demòcrata van moure fils per buscar-li un lloc a l’exregidora, ja que en una trucada intervinguda  entre Munté i Figueras s’afirma que Fandos necessita un mínim de 70.000 euros anuals. Hi precisa que l’exconsellera i actual regidora Neus  Munté, d’acord amb la regidora Elsa Artadi i el president del PDeCAT, David Bonveí, “va influir” en càrrecs de la Diputació perquè fitxessin  Fandos per  temor que “es descontrolés” i expliques coses.

Les declaracions d’avui com a investigades  no han durat més d’una hora. Munté, acompanyada de la seva advocada Judit Gené, ha  explicat que el nomenament de Fandos va ser una decisió del grup, i que els càrrecs de confiança de la Diputació no es van ocupar tots. Per la seva part Fandos, amb el seu advocat Emilio Zegrí,   ha declarat que per la seva experiència  preferia un càrrec a l’àrea d’Esports, però, amb  l’acord amb el PSC  per governar plegats la institució, al final no va poder ser, i ara és assessora de l’àrea d’innovació de la Diputació. En l'interrogatori, el fiscal anticorrupció ha fet poques preguntes i ni tan sols els hi han posat les trucades intervingudes per aclarir el seu contingut. Una de les preguntes ha estat sobre el seu sou, i Fandos ha indicat que volia cobrar bé, com tothom. És previst que els advocats de  Fandos i Munté demanin ara l’arxivament d’aquesta peça en  considerar que no hi ha cap irregularitat.

Fandos va ser regidora de l’Ajuntament de Barcelona de 1999  al 2019, on va ocupar el càrrec de tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida en el govern de Xavier Trias i també va ser responsable de l’àrea d’Esports. A més, va ser diputada a la Diputació de Barcelona, entre el 2015 i el 2019 pel PDeCAT, on va ocupar el càrrec de membre de la junta de govern i diputada de Benestar Social i Esports. I des del setembre de 2019, és assessora tècnica de l’àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona.

 

Foto principal: L'exvicepresidenta  i regidora de Barcelona Neus Munté/ ACN