Fins a 1.000 euros per canviar-se els mobles de casa, i un total de 200 com a màxim per cada nou moble, podrà obtenir un resident a Extremadura que decideixi acollir-se al Pla Renove Mobiliari de la Llar d'Extremadura aprovat pel govern autonòmic en l'última reunió de l'any.

La Junta, que presideix el socialista Guillermo Fernández Vara, ha decidit atorgar aquestes peculiars subvencions per tal d'"incentivar el consum, estimular el comerç i propiciar l'activitat econòmica del sector de la fabricació de mobles".

El sistema d'ajudes suposarà un descompte del 25% del valor de cada moble. La condició, segons el decret que regula aquests ajuts, és que el moble en qüestió s'adquireixi en un establiment comercial ubicat a Extremadura i que s'hagi adherit al pla governamental.

Quina mena de mobles podrà subvencionar la Junta? Segons s'estableix al decret, es consideraran mobles per a l'equipament de la llar els de dormitori, inclosos els armaris, els de saló-menjador, cuines, mobles de bany, sofàs, rebedors i auxiliars en general. Els de cuina es comptabilitzaran com un únic moble.

Dels ajuts se n'exclouen, en canvi, els mobles de jardí, els articles decoratius, miralls, equipament tèxtil, matalassos i articles d'il·luminació. Tampoc se subvencionarà l'adquisició de mobles per a empreses. 

Segons el decret, i com a conseqüència de la crisi econòmica, en el període 2007-2015 la despesa mitjana en mobles i articles per moblar els habitatges ha caigut un 59% en el conjunt de l'Estat i un 51% a Extremadura, la qual cosa justifica la concessió d'aquests ajuts oficials.

Competència asiàtica

"La decisió continuada d'ajornar la compra de mobles per a la llar provoca que es mantinguin a les llars mobiliari amb una antiguitat que supera la seva vida útil o ús òptim", explica el decret. A més, s'al·ludeix als efectes que sobre les empreses extremenyes del sector ha tingut la competència asiàtica: "La globalització ha introduït una forta competència en el sector de fabricació del moble procedent de països asiàtics que han centrat la seva política de venda en la comercialització d'un producte de baix cost". Això, se subratlla "ha desplaçat la compra de mobles en fustes nobles cap a la compra de mobles de pitjor qualitat, la qual cosa accelera la pèrdua de valor d'aquests béns".

Per tot plegat "amb aquest pla es pretén facilitar les condicions perquè les famílies extremenyes pugui renovar el mobiliari del seu habitatge habitual. A més, gràcies a l'increment del consum intern de mobles, es pretén dinamitzar les vendes i exercir un efecte multiplicador que permeti fomentar el creixement de l'economia regional".