L'extrema dreta ha intentat assaltar avui el Parlament regional d'Occitània, que també inclou la Catalunya Nord des de la reforma que va impulsar l'exprimer ministre Manuel Valls. L'acte ha estat protagonitzat a Tolosa de Llenguadoc per membres del grup ultra Acció Francesa, que han intentat col·locar a l'hemicicle una pancarta amb el lema "Islamo-esquerrans traïdors a França", segons informen mitjans locals.

L'intent d'irrupció dels ultres ha provocat moments de nerviosisme a l'hemicicle i ha obligat a interrompre la sessió. Finalment l'equip de seguretat ha aconseguit reduir dos ultres, que no han aconseguit entrar a la sala del plenari. Els altres que els acompanyaven s'han escapolit per la seu del Parlament.

 

La presidenta d'Occitània, Carole Delga, s'ha mostrat indignada pel que ha succeït. "Condemno fermament l’intent d’intrusisme violent per part d’activistes d’extrema dreta que s'acaba de produir al Consell Regional. Per descomptat, presentaré una reclamació. De cara a l’extrema dreta, repeteixo: no em rendiré i no cediré a cap pressió", ha indicat.

El president del Parlament, Gérard Onesta, ha sentit vergonya aliena. "Quan començava el ple, s'ha produit un intent d'intrusió violenta a l'hemicicle de Tolosa del Consell Regional d'Occitània. El missatge d'odi que els agressors han abandonat a l'indret, mostra que era una acció lamentable", ha afegit.

El Consell Regional d'Occitània va aprovar l'any passat una moció a favor de la llibertat dels presos polítics independentistes catalans. El text va ser aprovat amb 94 vots a favor i 46, en contra.

Sota el títol "Catalunya: per l'alliberament dels presos polítics catalans", el text reiterava la seva defensa dels Drets Humans i recordava que votar "no és un delicte sinó un dret". Demanaven solucions polítiques i democràcia i rebutjaven la via judicial i repressiva que Espanya ha dut a terme a Catalunya. Per acabar, demanaven que els presos i els exiliats puguin tornar a gaudir de la seva plena llibertat.