Des del mes de setembre va irrompre a l'escena pública francesa un nou personatge: Eric Zemmour. El periodista conservador va trobar en tots els mitjans de comunicació la plataforma perfecta on propagar missatges xenòfobs i racistes amb l'excusa que acabava de publicar un llibre.

França també viu el malestar de la crisi que ha provocat la pandèmia i l'augment de la immigració. El missatge de Zemmour, ràpidament va ser comprat. 

Destrossa Le Pen

Amb qüestió de mesos, tothom el va consagrar com el nou líder de la ultradreta francesa. En ell, veuen una figura més seriosa que Marine Le Pen que ha quedat relegada a la figura del bufó i perd força en totes les enquestes. I malgrat propagar idees esperpèntiques, el seu perfil guanya adeptes.

La confirmació de la seva candidatura era qüestió de dies i, avui, finalment ha dit "sí". D'aquesta manera, a les properes eleccions franceses, Emmanuel Macron haurà de disputar-se l'Elisi amb un nou candidat l'abril del 2022.

Imatge d'intel·lectual

Missatge contundent per començar: “Ja no és hora de reformar França, sinó de salvar-la. Per això he dicidit postular-me a la presidència”, ha declarat l'excolumnista de Le Figaro i CNews en un vídeo de deu minuts, llegint una carta amb tints dramàtics i nostàlgics, intercalats amb imatges d'arxiu i campanya.

Justifica la seva decisió de la manera següent: “Em vaig acontentar amb el paper de periodista, escriptor. Aleshores vaig pensar que un polític s'apoderaria de la torxa que li vaig passar. Em vaig dir “a cadascú la seva feina, a cadascú el seu paper, a cadascú la seva lluita”. Però m'he desinflat d'aquesta esperança". Per rematar-ho, Zemmour es presenta com un erudit de les lletres, un intel·lectual del segle XXI mentre parla i es projecten imatges de violència i terrorisme.

Avís a la UE

En el discurs, Zemmour avisa i es carrega tothom, inclosa la Unió Europea: "La immigració no és la font de tots els nostres problemes encara que els agreugi tots", ha prosseguit el candidat intentant camuflar el racisme del seu discurs. Vol ser el portaveu dels francesos "menyspreats pels poderosos, les elits, els benintencionats, els periodistes, els polítics, els acadèmics, els sociòlegs, els sindicalistes, les autoritats religioses".

I critica la Unió Europea, "que mai serà una nació", per això promet "reconquerir" la sobirania de França "abandonada als tecnòcrates i jutges europeus".

Malestar ciutadà

El seu discurs està dividint França i provoca malestar. El darrer exemple el trobem el passat cap de setmana a Marsella on una dona es va apropar al cotxe del candidat i li va fer una botifarra. Zemmour, de 63 anys, va respondre amb el mateix gest, afegint que el seu dit estava dissenyat per arribar "molt profund", mentre que la seva assessora i parella embarassada, Sarah Knafo, de 28 anys, reia al seu costat.

Els seus seguidors al·leguen que el gest havia estat "instintiu" i demostrava que està preparat per trencar els tabús que contribueixen a la separació entre la classe política francesa amb els votants.

El seu perfil

 Zemmour ha arribat a prometre que si ell governés, instal·laria una llei que prohibís posar un nom als nadons que no fos francès. Així, aprofita per carregar contra la immigració i aquells que trien batejar-los amb noms com Alaa o Mohammed. El més curiós de tot és que Zemmour és d'origen algerià.

Precisament, contra Algèria ha centrat bona part del seu pensament: “Va ser França qui va inventar Algèria. Però els algerians només volen recordar la colonització francesa. Dels seus crims, és clar, quan és l’única que també ha deixat un llegat abundant com carreteres o ports", ha publicat en una columna al diari conservador Le Figaro

Fotografia de portada: la imatge del cap de setmana passat a França. Zemmour tornant amb una botifarra el gest a una ciutadana de Marsella