Emmanuel Macron, ha entonat el mea culpa pels fets del 17 d'octubre de 1961 a París. El president francès ha fet referència a la repressió durant la protesta d'independentistes algerians - en la qual segons els historiadors van morir més de 120 persones - i ha admès que els "crims" que es van cometre allà  són "inexcusables" i França "reconeix les responsabilitats establertes".

"Els crims comesos aqueslla nit sota l'autoritat de Maurice Papon són inexcusables per a la República. França mira tota la seva història amb lucidesa i reconeix les responsabilitats clarament establertes", ha assenyalat un comunicat de l'Elisi.

 

 invitado lanza una rosa al río Sena presidente francés Emmanuel Macron corona de flores Pont de Bezons París, Francia / EFE

Un convidat llança una rosa al riu Sena després que el president francès Emmanuel Macron diposités una corona de flors prop del Pont de Bezons / EFE

 

Així ho ha declarat en un comunicat després de la commemoració del seu 60 aniversari en el pont de Bezons, en la perifèria parisenca. Allà van ser assassinats i ofegats molts dels manifestants que es dirigien a la capital esperonats pel moviment independentista algerià del FLNA per a protestar contra el toc de queda nocturn que el prefecte de la Policia els va imposar dies abans.

Durant la cerimònia, el president ha posat una corona de flors a la vora del Sena, on els manifestants algerians van ser objectiu dels cossos policials. "Es va disparar munició en aquest lloc i es van recuperar els cossos del Sena", ha recordat.

Primer a visitar el lloc

Tal com ha assenyalat el diari Libération, Macron és el primer president francès nascut després de la guerra d'Algèria el 1962. Així mateix, és "el primer de la Cinquena República que ha assistit al lloc de memòria on se celebrarà aquesta commemoració", ha explicat l'Elisi. 

Tot es remunta al passat mes de gener quan es va presentar l'informe de l'historiador Benjamin Stora sobre la colonització i la guerra d'Algèria (1954-62). En aquell moment, el cap d'Estat es va comprometre a participar en "tres dies commemoratius i emblemàtics".

Diferents actes

El primer va tenir lloc el 25 de setembre, el segon aquest dissabte i el tercer el 19 de març pels seixanta anys dels acords d’Evian que van posar fi a la guerra d’Algèria.

 

presidente Francia Emmanuel Macron, corona de flores  Puente de Bezons / EFEEl president francès, Emmanuel Macron, roman atent després de dipositar una corona de flors / EFE

Context tens

L'acte s'ha produït enmig d'un context de tensió entre París i Alger, després que Macron parlés del sistema "polític-militar" algerià acusant-lo de mantenir un "lloguer de memòria" servint al seu poble una "història oficial" que "no es basa en veritats".

 

El president francès Emmanuel Macron, diposita una corona de flors prop del Pont de Bezons en Colombes, prop de París / EFE