El Ministeri d'Exteriors i de Cooperació ha posat en marxa els tràmits per tancar el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i confia que estigui dissolt abans de les eleccions del 21 de desembre.

La supressió del patronat de Diplocat va ser una de les primeres mesures que va prendre el govern espanyol amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, junt amb el tancament de les delegacions de la Generalitat a l'exterior —va deixar oberta l'oficina de Brussel·les, però va cessar el delegat, Amadeu Altafaj—.

Després de l'empresonament del conseller Raül Romeva, juntament amb la resta del Govern, el següent en l'escalafó és el secretari general, Aleix Villatoro, que és ara l'interlocutor de Juan Fernández Trigo, el diplomàtic que el Ministeri d'Afers Estrangers ha enviat a Catalunya per coordinar el control de la Conselleria i avaluar la situació sobre el terreny.

El Ministeri ja ha tancat les oficines que eren totalment polítiques —les situades a Roma, Ginebra, Viena i Lisboa— i cessat els que ostentaven contractes d'alta direcció.

Això sí, la intenció d'Exteriors és dur a terme una intervenció mínima i mantenir les activitats d'acció exterior empreses per la Generalitat en el marc de les seves competències, igual que fan totes les comunitats autònomes.