Els presos polítics independentistes que van rebre l'indult del govern Pedro Sánchez, comencen a sumar una llarga llista d'entitats i partits que volen que torni a la garjola. El Partit Popular, òbviament Vox, Enric Millo a tall personal en virtut del seu càrrec de delegat del govern espanyol l'1 d'octubre del 2017, Ciutadans i, ara, una entitat deslligada aparentment de la política: la plataforma anomenada Pro Patrimonium Sijena y Jerusalem, que es defineix com "un grup de ciutadans i ciutadanes, associacions, ajuntaments i institucions alçats per exigir justícia i dignitat i treballar per un futur de convivència".

El recurs davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem es va presentar l'estiu passat i ha estat ara quan els afectats han rebut la notificació. L'exconseller Josep Rull, ha ironitzat a través de twitter on també ha adjuntat el comentari amb una fotografia de la notificació en qüestió: "Nou recurs contra el nostre indult. Ara, “Pro Patrimonium Sijena y Jerusalem”. Vistos els altres recurrents, no em sorprendria que es tractés d’un càsting per enregistrar una versió actualitzada del NO-DO". I afegeix per posar la cirereta: "En un blanc i negre més intens".

TUIT JOSEP RULL

Tuit de Josep Rull

Barregen Sixena amb els presos

Qui lidera el recurs és Jorge Español, advocat de l'Ajuntament de Villanueva de Sijena i membre d'aquesta plataforma, que ha decidit seguir endavant i presentar un recurs a qui considera que són "els condemnats del procés" a través d'aquesta associació de la qual també és el president. El lletrat va interposar el recurs contenciós-administratiu a finals de juliol davant el Suprem i el tribunal ho ha admès a tràmit. El recurs sosté que no pot concedir l'indult a aquells que "van formar part del Govern quan es va optar per desobeir les sentències judicials que ordenaven la tornada de les 97 obres del monestir de Sixena, ja que la seva posada en llibertat posa en risc el retorn de la resta del patrimoni aragonès".

Barregen el referèndum amb l'art de Sixena per concloure una nova demanda: "Les pintures de la sala capitular, el més gran dels tresors, segueixen exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a l'espera que la sentència que dicta la seva devolució sigui ratificada pel Suprem". I argumenten que aquesta és l'alternativa a una altra causa judicial que han decidit no emprendre: "La nostra Plataforma Sijena Sí, a instàncies de Jorge Espanyol, es va plantejar seriosament participar en aquesta iniciativa però, finalment, va decidir no entrar en un recurs que trencava la seva unitat interna, no garantia necessàriament la devolució futura d'el patrimoni aragonès que continua a Catalunya i va en contra de l'ambient de reconciliació que pretén fomentar amb motiu de la propera commemoració del primer centenari de la declaració de Sixena com a Monument Nacional".