Incredulitat a França pel darrer moviment de l’exprimer ministre Manuel Valls, que estudia una oferta per ser l’alcaldable de Ciutadans a Barcelona. La sorpresa arriba fins al seu entorn més proper. És el cas de l’exministre d’Agricultura francès i portaveu del Govern socialista de Manuel Valls, Stéphane Le Foll. “És una broma?”, s’ha preguntat contactat pel diari conservador Le Figaro.

Però hi ha hagut més reaccions del seu entorn. “És enorme, és una bogeria”, s’exclama un altra persona del seu cercle polític més proper, de qui no és revelada la seva identitat. Per la seva part, l’actual alcalde d’Évry i successor de Valls, Francis Chouat, no ha descartat cap escenari. “Està molt lligat a Espanya en general i a Catalunya en particular. Així, les sol·licituds poden fer-lo reflexionar”, afirma. No obstant això, subratlla que el diputat adscrit al grup de Macron “se sent fonamentalment francès”.

Pel que fa al Partit Socialista, formació per la qual va ser primer ministre, “la tendència és cap a la ironia”, explica Le Figaro. “Ja no sé on va el meu amic, ni quins són els seus projectes. Sembla que necessita posar una mica de claredat”, diu un parlamentari. Per la seva part, el diputat i nou portaveu del PS Boris Vallaud es limita a dir que “més enllà del seu cas personal, el fet que hi pugui haver ponts polítics entre les nacions europees em sembla que va en la bona direcció”.

El diari també parla amb la diputada socialista Marietta Karamanli, que va començar la seva carrera política a Grècia, però que avui està ben instal·lada a França. “La tria de Manuel Valls, si es confirma, és realment personal, lligada a la seva història. Però és una tria que sorgeix de les eleccions presidencials, de les decepcions?”, es pregunta. Si és així, continua, seria “lamentable”.

Després de perdre les eleccions primàries del Partit Socialista, Manuel Valls va decidir sumar-se a l’incipient moviment polític d’Emmanuel Macron, La República En Marxa. No obstant això, no va ser acceptat com a candidat de la formació, que va optar per no presentar candidat en aquella circumscripció. Avui és diputat a l’Assemblea Nacional després de vèncer de manera ajustada en segona volta de les legislatives. Està adscrit al grup de Macron. Però ha perdut tota la rellevància política que va tenir a França.