Més de 150 persones s'han reunit aquest matí a Gernika per assistir a la III edició del Fòrum Social per impulsar el procés de pau basc. El tema central de les jornades ha estat "el desenvolupament del procés de desarmament" d'ETA amb l'objectiu de fer una anàlisi de "l'aportació civil per fixar les bases d'un desarmament ordenat".

El membre del Grup Internacional de Contacte (GIC) Alberto Spektorowsky ha defensat l'aplicació d'una justícia transicional en el procés de pau a Euskadi, de manera que es pugui tractar "com a presos polítics en la seva totalitat" als reclusos d'ETA "i poder alliberar-los". A més, ha assegurat que "la fi de la violència" per part de la banda és "creïble" i s'hauria de procedir a l'acostament dels presos "sense problemes".

Spektorowsky confia que un Govern alternatiu al del Partit Popular a l'Estat espanyol "trenqui el bloqueig" que ha "imposat" l'Executiu de Mariano Rajoy en els últims anys pel que fa el desarmament.

El representant del Fòrum Social, Agus Hernan, espera que, "en un termini raonable", ETA "pugui desenvolupar el desarmament". Hernan s'ha mostrat "optimista" sobre la possibilitat que es pugui "avançar" en aquest procés i ha apostat per buscar, entre tots, "camins" per desbloquejar la situació actual.

A les jornades hi han assistit, membres de PNB, Podemos, EH Bildu, a més de sindicalistes, representants d'ONG i altres organitzacions socials.

Advertències des d'Andalusia

Des del sud, ETA també ha estat tema de debat aquest matí. El president del PP d'Andalusia, Juanma Moreno, ha avisat que "els que no han condemnat amb prou fermesa ETA, s'atreveixen a demanar la direcció de les forces de seguretat de l'Estat", en referència a les demandes de Podemos en un hipotètic govern de coalició.

Moreno també ha acusat a alguns actors de l'escenari polític d'"oferir el poder a canvi de cessions als separatistes". El popular ha cridat a la "unitat dels demòcrates" i ha apel·lat al "sentit d'Estat" per fer-hi front.