No hi va haver rebel·lió perquè no hi va haver violència. Ho diu la filla de Francisco Tomás y Valiente, presidente del Constitucional que va ser assassinat per ETA. Carmen Tomás és professora titular de Dret Penal a la Universitat de les Illes Balears, i en una entrevista a Diari de Mallorca ha rebutjat que als dirigents independentistes se'ls pugui atribuir aquest greu delicte.

Tomás ha assegurat que "a Catalunya no hi ha hagut rebel·lió, perquè requereix una violència que no ha existit i que hauria de ser contra les persones, no n'hi ha prou amb els episodis de força contra les coses". Segons ella, aquest delicte està concebut per als casos d'aixecament armat, una situació absolutament allunyada del que ha passat a Catalunya els darrers mesos.

Tomás considera que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha "tirat per elevació", ja que, a parer seu, només es pot parlar de desobediència, no de rebel·lió. Per tot això, conclou que el vicepresident Oriol Junqueras no hauria de ser a la presó.

Pèrdua de llibertats

La jurista lamenta que les últimes decisions de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem apuntin a una pèrdua de llibertats. "Transiten per un camí molt perillós (...) Cal ser extremament acurats a castigar delictes d'opinió, amb l'única excepció de la invitació directa a afavorir un clima de violència", conclou, en ple debat sobre el fet de jutjar diverses persones per haver expressat opinions a les xarxes socials.

Carmen Tomás (1969), d'origen valencià, és actualment professora titular de Dret Penal a la Universitat de Mallorca. És coneixedora de primera mà de l'autèntica violència, ja que el seu pare —Francisco Tomás, que va ser president del TC— va ser assassinat per l'organització terrorista ETA el 1996.