L'exmembre d'ETA, Josean Fernández, va ser entrevistat aquest dissabte al programa Preguntes Freqüents, i va declarar que li hagués agradat reaccionar com el poble català davant la situació al País Basc durant l'últim terç del segle passat. Fernández va afegir que li hagués agradat tenir la "paciència i el saber estar" per aconseguir els seus drets com a poble. Per contra , també va afirmar que l'ambient que ell va viure al País Basc, hi havia un suport social i un ambient internacional que avalava la creació "d'organitzacions armades".

A més a més, Fernández, en relació a la fi d'ETA va ser preguntat per les condemnes en contra de la lluita armada, i va afirmar que s'ha de crear un relat de veritat per "assegurar que no torni a sorgir una organització armada" semblant a ETA i que no s'ha d'entrar en si va estar bé o malament.

Al ser preguntat pel seu ingrés a l'organització terrorista, Fernández va afirmar que ho va fer per les seves conviccions i va veure que era una bona forma d'ajudar al poble basc i defensar els seus "drets socials i nacionals" no per atemptar contra cap persona, ja que aquest no "era l'objectiu de l'organització. Alhora va reivindicar que com ho va fer per unes conviccions i que per tant no té, ni tenia, "cap tipus de remordiment".

Alhora, també va admetre que és corresponsable durant els 30 anys que va militar a ETA. Per últim, va declarar que, en el conflicte de l'organització terrorista, ell no parlaria d'una guerra sinó d'una "lluita d'alliberament", tot i que va admetre que tothom li ho qualificarà com vulgui i tal com ho senti.