L'excap d'Estat Major de Defensa (Jemad) Julio Rodríguez, actualment a les files de Podemos, considera que és correcte referir-se com a "presos polítics" als líders independentistes actualment a la presó. "Són polítics presos, però estan presos per raons polítiques, per la qual cosa caldrà dir-los presos polítics", ha assegurat Rodríguez en declaracions a La Voz de Galícia, i ha afegit que "hi ha raons polítiques per acusar-los dels delictes de rebel·lió i sedició".

Rodríguez, que va exercir el més alt càrrec militar de defensa entre el 2008 i el 2011 sota el mandat de Carme Chacón com a ministra i que va deixar l'Exèrcit el 2015 per passar a engruixir la militància dels de Pablo Iglesias, acaba de publicar el llibre Mi patria es la gente, en el qual explica les seves experiències com a militar i el seu ingrés a Podemos, i en què defensa que "la paraula pàtria no és patrimoni d'un determinat grup de la dreta".

"No és més patriota el que més ho proclama, sinó el que més ho practica, els qui es lleven cada matí abans de l'alba per anar a treballar, qui lluita per una sanitat pública per a tothom i és més a prop de la gent", ha afegit l'exmilitar. Aclareix que no "correspon als militars defensar la unitat de la pàtria, sinó a tots els espanyols".

A més, Rodríguez assumeix l'autocrítica de Podemos respecte a l'independentisme per "haver transmès una idea falsa d'ambigüitat", alhora que defensa que la seva posició és a favor del "diàleg i per un referèndum pactat, legal i amb garanties".