Les exhumacions i identificacions de víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura sepultades a la cripta del Valle de los Caídos i que han estat reclamades per les seves famílies començaran pròximament després que l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial hagi emès la llicència d'obres.

Així ho ha avançat en un missatge en xarxes socials la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, que ha destacat que és "de justícia" que aquestes víctimes "puguin recuperar la seva dignitat". "L'Ajuntament ens ha donat la llicència d'obres per al Valle de los Caídos. Pròximament començaran les feines d'exhumació i identificació de les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura reclamades per les seves famílies. És de justícia que puguin recuperar la seva dignitat", ha afirmat la també ministra de Memòria Democràtica en un missatge a Twitter.

El mes de març passat, el Govern va aprovar una partida de 650.000 euros per exhumar i identificar víctimes de la Guerra Civil inhumades a la cripta reclamades per les seves famílies des de fa anys i a través de Patrimoni Nacional va sol·licitar el passat mes d'abril a l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial la sol·licitud de llicència urbanística per poder iniciar les feines d'exhumació i identificació de les víctimes que van ser inhumades a les criptes de la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos i que han estat reclamades pels seus familiars. El projecte inclou les obres necessàries per a l'accés i afermament del pas a l'interior dels diferents nivells de les criptes.

Restes de 33.833 persones

Segons el cens del Ministeri de Justícia, al Valle de los Caídos jeuen les restes de 33.833 persones -gairebé la meitat sense identificar- d'ambdós bàndols de la Guerra Civil, que van ser portats allà entre 1959 i 1983 des de fosses i cementiris de tot el país.

Dues d'aquestes víctimes són els germans aragonesos Manuel i Antonio Lapeña Altabás que, procedents de Villarroya de la Sierra (Saragossa), van ser afusellats per les tropes franquistes el 1936 i enterrat a Calatayud, encara que el 1959 van ser reinhumats al Valle de los Caídos.

Un Jutjat de San Lorenzo de El Escorial (Madrid) va reconèixer el 2016 als seus familiars el dret a recuperar els seus cadàvers per traslladar-los a la seva localitat natal, encara que els tràmits s'havien demorat des d'aleshores.

 

Imatge principal: El Valle de los Caídos / Europa Press