La guerra d'Ucraïna ha exhaurit la producció de bales militars del món. Les fàbriques han triplicat la producció però no donen l'abast amb la despesa que en fan en el conflicte. Als Estats Units actualment es produeixen 14.000 bales al mes i volen sumar-ne 6.000 més en dos mesos. Aspiren a assolir els 90.000 projectils l'any vinent. A Espanya, la Fábrica de Municiones de Granada ha augmentat la producció en un 300%, i ha arribat a contractar 80 persones més, segons informa La Sexta. I, amb tot, no n'hi ha prou perquè la guerra està gastant més del que es produeix.

Rússia està gastant 50.000 bales al dia, que contrasten amb les 7.000 que pot disparar Ucraïna. Això, en un mes, representa més d'un milió i mig de projectils per a Rússia i 210.000 d'Ucraïna. Són gairebé dos milions de projectils al mes, en total. Segons el Royal United Services Institute (RUSI), Rússia ha arribat a disparar en dos dies més municions que les que la Gran Bretanya té a les seves reserves regulars.

Queixes del grup Wagner

Aquesta dificultat per trobar bales ha provocat tensions entre el grup rus Wagner i el Kremlin. El líder del grup de mercenaris que lluita per Putin, Yevgeny Prigozhin, ha acusat el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, i al cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, Valery Gerásimov, de privar de municions als seus combatents i d'estar intentant destruir la seva formació. A través d'un missatge a Telegram, Prigozhin denuncia que "el cap de l'Estat Major i el ministre de Defensa estan donant ordres a tort i a dret, no només de no donar municions a la Wagner, sinó de no ajudar-la amb el transport aeri". A més, afegeix que "es tracta d'un intent de destruir l'exèrcit privat Wagner. Això és comparable amb una traïció a la pàtria".

La resposta del Ministeri de Defensa ha estat contundent i ha qualificat "d'absolutament falses" les acusacions del grup Wagner. A través d'un comunicat, el Ministeri ha assenyalat que "el comandament del grup conjunt de tropes presta especial, constant i prioritària atenció a la dotació de tot el necessari als voluntaris i militars de les unitats d'assalt". El departament en mans de Serguei Shoigú ha recalcat que només en els dos últims dies l'avanç total cap a les posicions defensives de les Forces Armades d'Ucraïna d'unitats d'assalt russos en l'àrea de la ciutat de Bajmut ha estat de "més de dos quilòmetres i mig".

Mentrestant, diversos analistes asseguren que Crimea es perfila com un punt important en qualsevol negociació futura o acord de pau. Putin ha sostingut durant molt de temps que Crimea, així com els quatre territoris que Rússia s'ha annexionat de manera il·legal aquest setembre passat, que haurien de ser reconeguts com a russos abans que puguin començar les converses de pau. Per altra banda, Zelenski ha dit que tots els territoris ucraïnesos, incloent-hi Crimea, han de tornar a ser considerats part d'Ucraïna abans que el seu país accepti la pau.