El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (RASFF) ha emès una alerta sanitària "greu" a l'estat espanyol per un peix amb anisakis procedent del Marroc. El producte en qüestió són uns ous de lluç contaminats amb el famós paràsit. Segons els pocs detalls de la informació del RASFF d'aquest dilluns, el peix va ser detectat en un control fronterer i l'enviament va ser detingut. Tot seguit, es va qualificar la incidència de "greu" i es va traslladar la notificació a la resta de països de la Unió Europea.

🐟 Com detectar l'anisakis al lluç i altres peixos?
 

El RASFF és una eina emprada per intercanviar informació entre les autoritats alimentàries, mitjançant la qual s'emeten avisos diàriament després de detectar productes alimentaris contaminats o altres perills que puguin afectar la salut pública. Així, les autoritats sanitàries actuen i retiren l'aliment per evitar que arribi als establiments on s'anava a vendre. Entitats com FACUA han criticat sovint la poca informació de les alertes europees, cosa que "fa que el consumidor aboqui una ombra de sospita sobre tots els productes, independentment que puguin estar afectats o no". I és que no hi ha informació ni de l'empresa productora, ni de la zona del país d'on procedeix, ni altres detalls importants. 

Què és l'anisakis? Com prevenir-lo i altres detalls

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recorda que l'anisakis és un paràsit que pot trobar-se en el peix i provocar alteracions digestives que poden ser greus, si s'ingereix peix cru o sotmès a tractaments que no maten el paràsit. Per evitar-lo, cal comprar el peix net, sense budells i cuinar-lo. En cas de menjar-lo cru, cal congelar-lo un temps o comprar-lo directament congelat. També poden estar contaminats per anisakis els cefalòpodes, com el calamar, el pop, la sípia...

De la mateixa manera, l'AESAN recorda que la legislació europea obliga que els productes de la pesca no es posin a la venda amb paràsits, com l'anisakis, visibles. A més, els establiments que serveixen menjar als consumidors finals o als qui elaboren els productes per vendre'ls, han de garantir que els productes per consumir crus han d'haver estat prèviament congelats. La legislació estatal també obliga els establiments a posar en coneixement dels consumidors que els productes per consumir crus han estat congelats. Si no hi ha aquesta informació, el consumidor la pot sol·licitar.

Anisakis / Europa Press
Anisakis extrets d'un lluç contaminat / Europa Press

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!