Exhibició al Congrés dels Diputats de la dependència de Pedro Sánchez dels seus socis parlamentaris habituals i de la divisió entre PSOE i Sumar al govern espanyol. La cambra baixa ha tombat aquest dimarts la presa en consideració d’una llei proposada pels socialistes per castigar el proxenetisme. El PSOE s’ha quedat completament sol: Sumar, ERC, Junts, Bildu i PNB hi han votat en contra. Tampoc no ha sortit al rescat del PSOE el PP, que també s'hi ha oposat: en l’anterior legislatura, els populars van votar a favor de la presa en consideració d’aquest text, però la iniciativa va decaure amb la dissolució de les Corts per les eleccions del 23-J. Els negociadors del PSOE han intentat convèncer durant la tarda d’aquest dimarts el PP per votar a favor de tramitar la llei. Però segons assenyalen fonts de la direcció dels populars, al partit d’Alberto Núñez Feijóo li ha pesat més aquesta vegada mostrar la fragilitat de la majoria que va investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Vox i Podemos s'hi han abstingut. Les úniques formacions que han acompanyat el PSOE en el vot afirmatiu aquest dimarts han estat Coalició Canària i el BNG. 

Andrea Fernández ha estat l’encarregada de defensar la iniciativa per part del PSOE. Quan aquest dijous ha pujat al faristol del Congrés, ha exigit a Sumar “aparcar la política de baix nivell, estar a l'altura i apostar per la negociació”. En la seva opinió, la prostitució “no és un treball autònom, sinó un negoci multimilionari que requereix milers de dones”. Davant d’aquestes dades, ha preguntat a l’hemicicle si algú creu que aquests milers de dones a Espanya “volen exercir lliurement la prostitució”. “No existeix la prostitució lliurement escollida”, ha assegurat, a banda de mostrar-se  “orgullosa” de pertànyer a un grup parlamentari “punitivista amb els proxenetes”. “Si algú creu que hi ha una llibertat legítima de ser protegida, no comptin amb el PSOE”, ha afirmat en referència a la prostitució.

Divisió al govern espanyol: Sumar tomba una llei "cínica"

Qui ha fet més evident el xoc entre les dues formacions ha estat la diputada de Sumar Gala Pin, que ha etzibat al PSOE que “les dones no necessiten que les tutelin i les infantilitzin; les dones que exerceixen feines sexuals tenen dret a escollir sobre la seva vida”. En opinió de la diputada dels comuns, una forma de “garantir els drets de les persones que exerceixen la prostitució” seria derogar o modificar la llei d’estrangeria.

De fet, Pin ha assegurat que el PSOE és o bé “cínic” o bé “innocent” si es pensa que amb aquesta llei es podria abolir la prostitució. “Com poden presentar una proposició de llei sense parlar amb els socis de govern i sense les dones que exerceixen la prostitució?”, ha lamentat la diputada de Sumar entre senyals d’aprovació per part de la diputada d’ERC Pilar Vallugera, encarregada de seguir temes al Congrés relacionats amb el feminisme. Pin ha acabat el seu discurs enviant un missatge al col·lectiu de Putes Indignades del Raval de Barcelona: “No permetrem que un partit que es pretén hegemònic faci partidisme amb el cos de les dones”.

Junts i ERC, contraris a la presa en consideració

Pilar Calvo, l'encarregada per part de Junts per Catalunya de fixar la posició del seu grup, ha assenyalat en la seva intervenció que la persecució del proxenetisme de la manera que planteja el PSOE pot promoure la "clandestinitat". "Quan es legisla cal tenir en compte quins canvis pot provocar allò que es proposa", ha afirmat. "Deixin de costat l'ús arbitrari del consentiment aliè, i centrin-se en el proxenetisme coercitiu", ha demanat la juntaire. La republicana Pilar Vallugera, per la seva banda, ha lamentat que "a les portes de les eleccions europees", el PSOE hagi presentat una llei que trenca la majoria de la investidura. També ha acusat els socialistes de no escoltar el col·lectiu de dones que es prostitueixen. "Si volen acabar amb la prostitució, presentin d'una vegada la llei de tràfic de persones i deroguin la llei d'immigració i estrangeria", ha suplicat. 

Fonts del govern espanyol, paral·lelament, denuncien la manca de “flexibilitat” per part de Sumar, que aquest dimarts ha pres la decisió de votar en contra, senzillament, de debatre sobre una llei. “Ens hem quedat sols però intentarem continuar buscant la manera”, assenyalen des de la capitania del Ministeri d’Igualtat.

La llei contra el proxenetisme

La llei contra el proxenetisme presentada pel PSOE preveu castigar la tercera locativa. És a dir, que no es pugui produir una situació en la qual, per exemple, algú es lucra llogant una habitació o un pis a una prostituta. És aquest el punt que fa arrufar més el nas a formacions que se situen a l’esquerra dels socialistes. Perquè consideren que això podria forçar les dones a prostituir-se en moltes ocasions al carrer, deixant-les més desprotegides.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!