"Per mi Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart són presos polítics". Això és el que considera l'exfiscal en cap de Catalunya José María Mena, que a més a més assegura que ell no veu violència en allò que alguns descriuen com violència: "Això em deixa perplex, mira que m'he llegit vegades les interlocutòries i segueixo sense trobar la violència", ha dit en una entrevista a Els matins de TV3.

En la mateixa línia, Mena no entén per què la Guàrdia Civil va dir que hi va haver actes violents davant la conselleria d'Economia el 20 de setembre, "allà només es podien trobar ciutadans pacífics", ha subratllat el fiscal, que ha matisat que perquè es pugui imputar delicte de violència aquest algú l'ha d'haver planificat.

És a dir: el delicte de violència s'imputa en el cas que l'organitzador d'una mobilització hagi planejat aldarulls deliberadament, si la persona planeja un acte i un tercer actua de manera violenta no és culpa de l'organització. José María Mena, que no és independentista, ha exposat: "En l'ADN democràtic dels independentistes només hi ha pacifisme".

Segons Mena no ha existit el delicte de rebel·lió: "Si s'han fet servir recursos públics, hi pot haver malversació o desobediència o prevaricació, però això no és rebel·lió". L'exfiscal de Catalunya atribueix a "un artifici molt imaginatiu i barroc" el delicte de rebel·lió, i això sí que ho considera fora de la legalitat vigent.

Finalment ha sentenciat que "estem en un moment de manca preocupant de tolerància amb els dissidents de l'independentisme. L'independentisme és perfectament legal i no perseguible".