El tinent general Ricardo Álvarez-Espejo ha aprofitat el seu comiat com a màxim responsable de la regió militar de Catalunya per intentar trencar amb la imatge sobre el paper de l'exèrcit en el procés. Els dies previs a la seva marxa, el tinent general s’ha dedicat a reunir-se amb les màximes autoritats del país, entre els quals, el president, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Dimecres, en l'acte de comiat que es va celebrar a la capitania general, va trencar el seu silenci en relació al procés independentista per defensar que es tracta d'un tema “exclusivament polític” que ha de tenir una solució política i davant del qual les forces armades han de mantenir una situació de “neutralitat”, pròpia de qualsevol país democràtic.

Álvarez-Espejo passarà ara a la reserva després de 45 anys a l’exèrcit i en el moment en què el seu nom figura entre els candidats a Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD, per les sigles en espanyol).

El tinent general ha ocupat la màxima responsabilitat militar a Catalunya durant els darrers tres anys i mig, que han coincidit amb els moments de màxima efervescència del procés sobiranista, i ha participat aquestes anys amb normalitat en tota mena d’actes institucionals com les preses de possessió de Colau, el juny del 2015, i Puigdemont, el gener del 2016. De fet, dimecres assegurava que ha sentit un “màxim respecte” en les relacions institucionals durant la seva estada.

En aquests anys ha viscut també episodis de turbulències, per exemple, arran les diferències amb el consistori barceloní sobre la participació de l’exèrcit en el saló de l’Ensenyament o els conflictes pels exercicis dels militars a Collserola o a Celrà.

Pel que fa el procés, ell mateix ha assegurat que des de les forces armades s'ha mantingut un “comportament exemplar” en aquest debat, sense cap mena de declaració o posicionaments que excedissin les seves competències.

"L'exèrcit té clar que la seva missió és el servei a la societat i a la ciutadania. Un tema que és exclusivament polític, que ha de resoldre's exclusivament a través de la política, l'actitud de les Forces Armades és de respecte absolut i neutralitat", assegurava en acomiadar-se.

El tinent general, que dimecres va comptar en l'acte a la Capitania General amb la presència del delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José María Romero de Tejada, vaticina que la situació política de tensió amb l'Estat “segurament s’arreglarà i hi haurà una entesa entre tots”.