L’Exèrcit espanyol, que avui ofereix una parada militar al centre de Madrid en ocasió de la celebració del dia de la Hispanitat, inclou en el seu acte de record als “caiguts per Espanya” les víctimes mortals dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d’agost, així com, també, només una de les víctimes de l’atemptat de Londres el 3 de juny, l’espanyol Ignacio Echevarría.

L’homenatge se circumscriu en la desfilada del 12 d’octubre, que enguany comptarà amb la presència de 4.000 militars, a més de guàrdies civils i policies espanyols i que serà presidit pel rei Felip VI i que porta com a lema “Orgullosos de ser espanyols”.

La desfilada començarà a les 11.00 hores amb l'arribada dels monarques a la tribuna d'autoritats situada a la plaça de Lima, després de la qual es procedirà a hissar la bandera espanyola. L'ensenya arribarà del cel de mans d'un membre de la Patrulla Acrobàtica de Paracaigudisme de l'Exèrcit de l'Aire (PAPEA) i serà hissada per tres membres de la Guàrdia Reial (un de cada exèrcit), un guàrdia civil i un policia nacional.

A continuació tindrà lloc l'homenatge als caiguts per Espanya i el començament de la desfilada aèria, en què participaran un total de 78 aeronaus amb representació de tots els tipus de l'Exèrcit de l'Aire, un avió de la Guàrdia Civil, helicòpters i la Patrulla Acrobàtica Àguila.

84 vehicles

En la desfilada terrestre recorreran el Passeig de la Castellana 84 vehicles i al voltant de 3.900 militars, guàrdies civils i policies. En aquesta edició, la parada vol destacar la tasca dels militars que participen en missions internacionals, que estaran representades a la columna motoritzada per patrulles similars a les que estan desplegades a l'Afganistan, l'Iraq, Líban, Mali o l'Operació Atalanta. També hi haurà vehicles de la Unitat Militar d'Emergències (UME), la Guàrdia Civil i, per primera vegada, de la Policia Nacional.

Entre les unitats a peu destacarà una unitat commemorativa del 450 aniversari del Camí Espanyol, un corredor obert a 1567 per mantenir connectats els Països Baixos espanyols amb Milà i que va estar operatiu fins a 1634.

També hi haurà gendarmes francesos que es troben a Espanya d'intercanvi amb la Guàrdia Civil i estarà present en la desfilada la bandera del Líban com a agraïment al gest que van tenir les seves tropes onejant l'ensenya espanyola a les muntanyes de Ras Baalbek en la seva lluita contra el grup terrorista DAESH.