Després de la topada entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministeri de Defensa, arran de la presència d'un estand de militars al Saló de l'Ensenyament, el ministeri ha decidit augmentar el programa d'activitats del dia de les Forces Armades a Catalunya, que se celebra el 28 de maig. Les activitats s'allargaran durant tot l'últim cap de setmana del mes de maig. Tal com es pot comprovar a la web del ministeri hi ha fins a 17 esdeveniments. 

El govern espanyol ja va posar el crit al cel després que Colau digués a un dels coronels que eren al Saló de l'Ensenyament, que l'Ajuntament preferia que "no hi hagués presència militar al Saló". La conversa va ser cordial però les reaccions van ser immediates. 

Homenatge als caiguts

El canvi en la magnitud de la celebració de la diada de les forces armades a Catalunya és significatiu perquè, durant els darrers anys, l'exèrcit havia optat per una presència discreta. La decisió arriba en un context de màxima tensió institucional entre el govern català i l'espanyol, a banda de l'enganxada amb Colau. 

Abans es feien una desena d'actes discrets, i ara se n'introdueixen alguns amb certa càrrega simbòlica. Per exemple, l'homenatge als caiguts a Figueres i dues hissades de bandera [espanyola] "solemnes". També hi haurà una recepció a Barcelona, el 26 de maig, amb autoritats civils i militars, a més de xerrades, concerts i jornades de portes obertes. De fet, els actes van iniciar-se a principis de maig, amb una jura de bandera a la caserna del Bruc que va comptar amb l'assistència del coordinador del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. 

Polèmica 

La presència de l'exèrcit a Catalunya sempre ha estat polèmica. L'enganxada amb Colau és un dels capítols sonats però no l'únic. Aquesta Setmana Santa, la processó dels exlegionaris de l'Hospitalet va tornar a primera línia del debat.   

La Hermandad de Caballeros Legionarios, integrada per exlegionaris, va organitzar la processó de Setmana Santa a l'Hospitalet. Inicialment no se'ls va donar permís però finalment van desfilar demanant permís per fer una "manifestació" i no pas una "processó".  

  

 Imatge de la processó de L'Hospitalet del Llobregat