El cap d'Estat Major de les Forces Armades (Jemad), el general de l'Exèrcit Fernando Alejandre, creu que la crisi de Catalunya és "el desafiament més gran" a la democràcia espanyola i recorda que la història ha demostrat que, arribat el cas, els espanyols i amb ells els seus militars saben defensar el país i la Constitució.

Alejandre ha escrit una tribuna al diari ABC amb motiu del Dia dels Caídos per la Pàtria. En ella fa un repàs dels desafiaments a què s'enfronten les Forces Armades i reconeix que no pot passar per alt la situació de Catalunya ara que "sembla que a poc a poc les aigües tornen al seu curs i els poders que conformen l'estat de dret lideren la resposta".

"I ho faig recordant el jurament que vaig renovar el passat 28 de març en assumir el meu càrrec com a cap d'Estat Major de la Defensa quan, a més de lleialtat a Sa Majestat el Rei, vaig reafirmar el meu compromís de guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat", explica.

El general assegura que va assumir el seu càrrec "des de la tranquil·litat", la "total" confiança en les institucions i la "seguretat que les Forces Armades són conscients i coneixedores de la missió que Espanya els ha encomanat i des de la disciplina i el sentiment de deure" que els caracteritza.

Preparats per "defensar la nació"

En aquest punt, recorda que "la història demostra" que, arribat el cas, els espanyols i amb ells les seves Forces Armades saben "defensar la nació". "Per això que ningú no ho dubti: sempre estem preparats per a, quan se'ns reclama, respondre com ha assenyalat la nostra ministra, 'amb la responsabilitat deguda i exigida, amb la raó, amb la llei i l'amor al nostre país'", avisa.

El Jemad fa al seu article un homenatge als militars que han perdut la vida "per Espanya" i celebra que les Forces Armades treballen diàriament en defensa de la "seguretat i independència" d'Espanya.

Treball dins i fora d'Espanya

Segons ha subratllat, això és el que fan els 3.000 militars desplegats a 16 països en missions a l'exterior, a més dels que a Espanya "desenvolupen les seves comeses de vigilància i defensa" dels espais de sobirania i es preparen per assegurar que, quan se'ls requereixi, estan en condició de reaccionar "de forma eficaç".

Aquesta activitat la desenvolupen en un context de "pau sense precedents" a Europa encara que el nombre i la varietat de riscos i amenaces "han augmentat de forma exponencial". És per això que les Forces Armades han de comptar amb plans per enfrontar-se a totes les contingències possibles, segons emfatitza el cap de les Forces Armades.