El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha convocat l'executiva del PP el proper dimecres 17 d'agost. El partit decidirà si accepta o no les sis condicions que Ciudadanos imposat per obrir les negociacions per a la investidura. 

Rajoy ho ha confirmat després de reunir-se durant gairebé una hora amb el líder de C's, Albert Rivera. El president del govern en funcions ha valorat positivament el gest del partit taronja de fer un pas per desbloquejar la investidura. Rajoy ha dit que ha demanat uns dies a C's per analitzar les sis condicions però també ha subratllat que ambdós partits coincideixen en la necessitat que Espanya tingui un govern el més aviat possible. 

"El PP s'esforçarà per poder desbloquejar la situació. Els espanyols desitgen que hi hagi un govern ja", ha dit Rajoy que ha afegit que, si l'executiva dóna el vistiplau, el mateix dimecres podria posar data a la investidura. 

Equips negociadors

Tant PP com Cs han assenyalat que, tan bon punt el PP subscrigui el pacte anticorrupció, designaran equips negociadors per començar a teixir la base d'un acord per a la investidura, que contempli reformes concretes, i que faci possible la governabilitat. 

PSOE

Rajoy ha advertit, però, que sense un canvi de posició del PSOE, l'acord amb C's no servirà de res. En aquest punt ha llançat un missatge al Partit Socialista: “seguiré intentant que els socialistes se sumin a les enteses que facin possible posar en marxa el govern. Si el PSOE es manté en el NO, hi haurà terceres eleccions”.

Calendari

Malgrat que Rajoy ha evitat concretar un calendari, sí que ha apuntat que li agradaria poder aprovar els pressupostos al voltant de l’1 d’octubre per poder remetre els compromisos del govern espanyol per complir la senda del dèficit a la UE, abans del 15 d’octubre.