L'executiva nacional d'ERC s'ha regirat contra el president Quim Torra i no ha acceptat la seva proposta d'exercir l'autodeterminació aquesta legislatura, perquè no accepta el termini fix.

Torra ha apostat avui al Parlament per acabar la legislatura exercint "l'autodeterminació" –ja sigui amb un referèndum acordat o amb unes eleccions- i "validant la independència". ERC ha afirmat en canvi que és una proposta que Torra no havia comunicat "ni als membres del Govern, ni als grups que li donen suport ni a ERC com a partit". Segons ha pogut saber l’ACN, ERC ha expressat "dubtes" i "malestar" per una proposta "personal" que al seu entendre "xoca amb l'esperit dels consensos" i genera "desconfiança".

ERC s'ha mostrat “d'acord que caldrà posar les urnes”, però no "amb els terminis ni en la manera" de formular-ho, sense comptar amb el "consens necessari". "Quan hem estat capaços de generar grans consensos és quan el país ha avançat i la proposta d'avui obstaculitza el que s'ha estat treballant, malgrat que es confia en refer la feina feta", asseguren fonts d'ERC a l'ACN.

El partit d'Oriol Junqueras ha constatat també que una gran majoria del país continua molt mobilitzada i amb l'actitud pacífica "de sempre".

Sobre els aldarulls, ERC s'ha mostrat també preocupada per les actuacions policials "no justificades i inexplicables", i ha acusat Torra de "manca de lideratge" en el si del Govern i la conselleria d'Interior, dirigida per Miquel Buch, de donar "minses" explicacions.