El diplomàtic retirat i exdirector del CNI Jorge Dezcallar considera que la decisió del Tribunal d'Estat de Schleswig-Holstein sobre el president Carles Puigdemont "és un cop a la construcció d'Europa", ja que la cooperació policial i judicial de la UE es basa en la confiança entre països "homologables".

El problema, segons el seu parer, és que "entre dos països amics" passin aquestes coses, ha dit en una entrevista amb Europa Press. Dezcallar ha puntualitzat, no obstant això, que es refereix al problema "entre jutges" —els alemanys no van veure equiparable el delicte de rebel·lió espanyol amb el d'alta traïció alemany— mentre que ha tret ferro al vessant polític, per "les declaracions desafortunades d'una ministra alemanya que es fa enrere".

A més, ha advertit: "Si el senyor Puigdemont fos alemany, no existiria, i el seu partit no existiria perquè estaria prohibit per la Constitució alemanya. "A Espanya tenim un sistema que ens permet tenir partits que van contra la Constitució, som fantàstics o estem bojos i tenen raó els alemanys", ha prosseguit.

Des del seu punt de vista, els qui han de posar-se d'acord són els "jutges i juristes" en el que sembla un "debat terminològic". Això sí, ha afegit que una vegada que el govern espanyol ha optat per donar al problema només una resposta judicial "el mínim que pot fer un és acceptar el que diuen els jutges i els jutges parlaran".

A més, creu que aquesta falta de "resposta política" és el que està generant certes simpaties envers els independentistes en alguns llocs d'Europa. Encara que ell creu que la resposta judicial "és important i cal donar-la" i que no pot posar-se "al mateix nivell al qual compleix la llei i al qual la incompleix", opina que "la resposta judicial és insuficient" i que "a un moviment que és polític cal donar-lo una resposta política també".

En tot cas, creu que el govern espanyol podria "fer més" en la "batalla amb l'opinió pública", perquè considera que els independentistes estan "fent un maneig intel·ligent de les xarxes socials i de la imatge". "Cal contrarestar la campanya que ells estan fent amb una campanya que posi en relleu que és una inconsistència pretendre ser demòcrata i trencar i violar la Constitució".

Segons la seva opinió, els intents d'internacionalització de l'independentisme tenen lloc perquè "ells saben que dins del país la correlació de forces és molt negativa per a ells", ha dit.