Amb les negociacions encallades amb Pablo Iglesias, Pedro Sánchez no renuncia a la dreta per aconseguir la investidura. És per aquest motiu que, aquest dimecres, el PSOE ha fet pública una carta de 66 exdiputats socialistes que van abstenir-se el 2016 per a facilitar la investidura de Mariano Rajoy. I aquests exparlamentaris reclamen que, en el moment actual, el PP faci el mateix per a garantir la governabilitat. Falten les 15 signatures dels qui van votar en contra de la investidura, com la presidenta del Congrés Meritxell Batet, o la de Pedro Sánchez, que va renunciar abans de la votació. Els populars, però, han declinat la petició.

En la missiva, els llavors diputats recorden que aquell estiu "van donar-hi moltes voltes" i que "per més voltes que donéssim, l’única sortida practicable era la nostra abstenció a la votació de la investidura del senyor Rajoy". Tres anys més tard, els parlamentaris reclamen el favor de tornada. "No us demanem que feu res que no haguem fet nosaltres abans”, asseguren en la carta dirigida als populars. Subratllen que ho van fer malgrat les "òbvies diferències ideològiques" i fins i tot "l'ombra de corrupció". 

 

"No va ser una abstenció negociada a canvi de res, no ens vam abstenir perquè governés Rajoy, sinó perquè Espanya tingués un govern", insisteixen els 66 exdiputats. I, com ho ha fet Pedro Sánchez, apel·len al fet de no dependre dels independentistes: "L'abstenció del PP -o de Cs,- permetria que Sánchez superés la investidura amb els suports de Podemos i sense necessitat de dependre de l'abstenció de les forces independentistes. Si no s'assolís un acord amb Podem, l'abstenció del PP i Cs també facilitaria la investidura".

Gènova declina la petició

Pocs minuts després de fer-se pública la carta, des de Gènova han rebutjat rotundament la petició. I ho han fet recordant l’actitud que va tenir el mateix Pedro Sánchez davant d’aquella investidura. “Pedro Sánchez, llavors cap de l’oposició, va oposar-se frontalment a l’abstenció, fins al punt que va dimitir com a diputat el 2016 per a no haver d’abstenir-se en l’elecció de Rajoy com a president del govern”, justifica l’entorn de Pablo Casado, que assenyala que Margarita Robles, Meritxell Batet o Manuel Cruz també van votar-hi en contra.

Per altra banda, la cúpula del PP retreu que “Pedro Sánchez va buscar el suport dels partits independentistes per a fer fora Rajoy i fer-se amb la presidència en la moció de censura”. I afegeixen en aquest sentit: “Va recolzar-se en les formacions polítiques independentistes que defensaven la ruptura unilateral de la unitat d’Espanya per a ser president del govern espanyol. No és de rebut que qui va fer això ara sol·liciti el suport del Partit Popular per a la seva investidura”.