Lliures va néixer fa més de dos anys, com a reacció a l'aposta independentista de Convergència, però encara no havia gosat enfrontar-se a les urnes. Ara han trobat en Valls l'escletxa per concórrer amb alguna opció a una convocatòria electoral. En una assemblea celebrada aquest vespre, els cinc-cents militants de la formació han aprovat, amb el 67% de vots a favor, participar a la plataforma de l'ex-primer ministre francès.

Fonts de Lliures circumscriuen la decisió d'avui exclusivament a l'àmbit municipal, perquè "compartim el model de ciutat que proposa Valls" i s'esforcen per separar-ho del debat sobiranista insistint que "no volem trinxeres". Sigui com sigui, però, ara aniran de la mà de Ciutadans a Barcelona. El líder de Lliures, Antoni Fernández Teixidó, que a la seva època havia estat conseller amb Pujol i que es declara obertament no independentista, ha estat molt crític amb els seus antics companys de partit, a qui ha acusat de radicals i agitadors. 

Lliures va néixer un cop va consumar-se el divorci entre Convergència i Unió arran del procés. Uns quants díscols de tots dos partits van decidir emprendre un nou projecte polític que s'allunyés dels postulats independentistes i els combatés. A finals de 2016 van fundar-se com a moviment i l'estiu del 17 van constituir-se com a partit. S'autodefineixen com a catalanistes i liberals. Des de la seva redefinició ideològica, quan van eliminar tota referència a la socialdemocràcia, Ciutadans utilitza una etiqueta similar: es presenten com a liberal-progressistes. 

La plataforma de Valls celebra que Lliures s'afegeixi als de Rivera per apuntalar la seva candidatura.