L'exdirigent de CDC Víctor Terradellas, investigat pel cas Volhov, ha anunciat aquest dilluns que renuncia a presentar-se a les primàries de JxCat per ser alcaldable per Reus (Tarragona), per falta de "neutralitat" del procés, i es dona de baixa com a militant. En un escrit difós pel mateix Terradellas, al què ha tingut accés Efe, explica que les primàries per a l'elecció del candidat de Junts per Reus que rellevarà l'actual alcalde, Carles Pellicer, "no són unes de primàries ni ho poden ser" perquè "tot està pactat" perquè la successora sigui Teresa Pallarès, segona tinenta d'alcalde del municipi.

"Els òrgans de direcció han actuat sense cap tipus de neutralitat. Avui anuncio que no vull ser partícip d'aquest joc", assegura, després d'haver "topat amb presumptes errors, expulsió del grup local de whatsapp, informació amagada, avals i vot condicionats, pèrdua de confiança, obstacles per part del partit a nivell local" i "cap facilitat a nivell nacional". Terradellas dona a entendre que JxCat li ha posat tota mena de traves i "pressions" per evitar que fos el candidat per Reus en les eleccions municipals de 2023.

"Un partit, una direcció que no defensa la veritat ni el projecte, no crec que sigui el partit del president Puigdemont. Ell el va construir per actuar amb unes formes diferents i no repetir estructures del passat", argumenta. Després d'afirmar que l'independentisme està "orfe" d'opció electoral a Reus i a Catalunya, Terradellas fa una crida a "crear una plataforma per acabar de concretar" la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre de 2017.

La declaració de Terradellas

L'anunci de Terradellas arriba després que el passat 11 de maig declarés durant tres hores com a imputat davant del jutge que investiga la presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona a fundacions afins a CDC, entre elles Catmon i Igman, que administrava juntament amb el diputat de JxCat Francesc de Dalmases. Terradellas va negar davant del jutge qualsevol vincle del president Carles Puigdemont amb una suposada trama russa per aconseguir suport financer per a la independència de Catalunya. En l'interrogatori, dirigit pel jutge Aguirre, Terradellas, amb el seu advocat Francesc Sánchez, va explicar que va participar en dues reunions amb Puigdemont i els presumptes representants de l'entorn del govern rus, el 24 i 25 d'octubre de 2017, a dos dies de l'anunciada declaració d'independència de Catalunya, al final suspesa. Terradellas va aclarir al jutge que els representants russos, portats per Jordi Sardà Bonvehí, volien saber que quan Catalunya fos un país independent com es finançaria i que ells podrien fer-ho amb el negoci de les criptomonedes.