L'exambaixador britànic Craig Murray ha afirmat que "dissoldre el parlament per forçar eleccions perquè no t'agrada el que la gent va votar és, sense dubte, feixisme". Així ho assegurat aquest divendres a la tarda a través del seu compte personal de Twitter després que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi confirmat un acord amb PSOE Cs per a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, que preveu el control del Govern i la dissolució del Parlament amb l'objectiu de convocar eleccions.

Murray va ser ambaixador pel govern britànic a l'Uzbekistan entre 2002 i 2004 i va ocupar el rectorat de la Universitat de Dundee entre 2007 i 2010. Durant la seva estada a l'Uzbekistan va denunciar diverses violacions dels drets humans, un fet que, segons ell, li va costar el lloc de feina. 

L'exambaixador, que actualment té un blog on debat sobre els drets humans, ha escrit també un article sobre Catalunya on denuncia l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Murray considera el seu empresonament preventiu una demostració de que "el govern espanyol està actuant per sobre els límits d'una societat democràtica". En aquest sentit, l'exambaixador creu que s'estan ignorant els "drets humans bàsics de la llibertat d'expressió i d'assemblea". 

Murray també assegura que el govern espanyol està aplicant un "massiu bloqueig de les comunicacions i de censura d'internet que no s'havien vist mai abans en un estat occidental". L'exambaixador també critica durament que l'Estat s'hagi decidit a aplicar el 155 quan el Govern "explícitament s'ha ofert a dialogar com a alternativa a la DUI" i ho veu com un fet "irracional".

Finalment, també fa una menció a la repressió policial durant l'1-O i critica la reacció de la Unió Europea. En aquest sentit, assegura que el cas català l'ha fet "repensar-se la seva opinió" sobre la UE.