Madrid, 2022. Un nodrit grup de falangistes va cantar dissabte a la tarda i a viva veu l’himne ‘Cara al sol’, una de les cançons més simbòliques del feixisme espanyol, en plena via pública al centre de la ciutat, en una concentració autoritzada per la delegació del govern espanyol a Madrid i sota custodia policial. L’acte va tenir lloc al carrer Príncipe, davant del Teatro de la Comedia, al cor de la capital espanyola, amb motiu de la commemoració del 89 aniversari de la creació de Falange Espanyola, que va tenir lloc a l’esmentat teatre el 29 d'octubre del 1933.

Davant l’atònita mirada d’altres persones i la presència policial, els concentrats, que van glorificar la figura del fundador d’aquest partit feixista espanyol, José Antonio Primo de Rivera, van igualment llançar visques i 'arribas' a Espanya i crits de ‘Presente’ en honor al seu líder històric. Les imatges, que s’han fet virals a les xarxes socials, mostren els participants amb el braç alçat, la salutació feixista italiana que van adoptar tant els nazis alemanys com els falangistes espanyols i que es va convertir en oficial en els primers anys del règim franquista. A l’acte hi va participar el Cap Nacional de Falange, Manuel Andrino, un dels assaltants del centre cultural català Blanquerna.

Els falangistes consideren José Antonio no únicament com el seu ideòleg, sinó també com el seu ‘màrtir’, ja que va ser afusellat durant la Guerra Civil. Les seves restes reposen al Valle de los Caídos en un lloc preeminent, al costat de l’altar, on va tenir la companyia del dictador Francisco Franco d’ençà de la seva mort fins a la recent exhumació. La permanència de Primo de Rivera al recinte també està en dubte, ja que la Llei de Memòria Democràtica, que acaba d’entrar en vigor, estableix que ha de ser traslladat i, de moment, la família sembla que no s’hi oposa.

Un ‘José Antonio, ¡presente!’ a Barcelona

Els crits de ‘Presente’ que dissabte es van poder escoltar al centre de Madrid tenen un reflex que passa molt desapercebut al centre de Barcelona, però el cert és que encara avui es pot veure una gran pintada amb lletres de motlle dedicada al fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, al carrer de Santa Llúcia, just al costat de la façana principal de la catedral de Barcelona i està força esborrada. El rètol va ser pintat just després de la Guerra Civil en honor i glòria d’aquest ‘màrtir’ de la causa feixista, i tot i que el temps gairebé l’ha invisibilitzat, encara es pot endevinar amb una mica de paciència. Per sort, els milers de persones que hi passen al dia ni se n’adonen, perquè la vista se’n va cap a l’edifici del davant, la Casa de l’Ardiaca.