Un nou pas cap a judici. El titular del jutjat d’instrucció 4 de Badalona ha acordat l’obertura del judici oral pel cas de les antenes contra l’exalcalde de Badalona, el popular Xavier Garcia Albiol; l’exregidor popular i actual candidat del PP a l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, Miguel Jurado; i el republicà Oriol Lladó, tinent d'alcalde d'Urbanisme del 2015 al 2018; a més de Xavier Salva, Tomàs Vizcaíno i Josep Duran i de les empreses Vodafone i Movistar a títol lucratiu, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Recentment, la Fiscalia de Medi Ambient va presentar l’escrit d’acusació en el qual demana per a Albiol 2 anys i 10 mesos de presó i 10 anys d’inhabilitació a càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació, un delicte continuat de prevaricació urbanística, i un altre de prevaricació ambiental per la instal·lació de dues antenes de telefonia sense llicència entre el 2012 i el 2018 en terrenys de titularitat municipal, al Turó d’en Caritg, a la comissaria de la Guàrdia Urbana. La mateixa pena demana per a Salva i Vizcaíno, com a cooperadors. Per a Lladó i Duran, la Fiscalia sol·licita un any i 6 mesos de presó pel delicte de prevaricació urbanística, i per a Jurado, un any d’inhabilitació a càrrec públic per delicte d’omissió del deure de perseguir delicte.

Les fiances reclamades

En la resolució, el magistrat José María Noales precisa que hi ha indicis delictius i, a més d’acordar l’obertura del judici oral, reclama a Albiol i Vizcaíno que de manera conjunta i solidària aportin una fiança en metàl·lic de 20.000 euros. També ordena que Vodafone aporti una fiança en metàl·lic de 15.000 euros, la mateixa que es reclama a Movistar. I ara dona deu dies als advocats dels processats perquè presenti el seu escrit de defensa, i acorda el sobreseïment provisional parcial respecto de Christian Carneado, i Miguel Ángel Sánchez Ruiz. La celebració del judici, a l'Audiència de Barcelona, segurament serà passada les eleccions municipals 2023.

Les actuacions qüestionades

En la interlocutòria, el magistrat exposa que Xavier García Albiol, alcalde de Badalona des del 2011 l 2015, es va reunir amb representants sindicals de la Guàrdia Urbana que li reclamaven l’expedient administratiu que autoritzava les antenes a tocar el seu lloc de treball, i que mai van tenir resposta. Hi precisa que en el procediment “ha quedat acreditat” que els tràmits urbanístics i administratius requerits per la instal·lació de les dues antenes no van ser realitzats pels responsables municipals. “No es va incoar cap expedient administratiu, ni de tipus urbanístic, ni de tipus mediambiental, ni de tipus tributari”, conclou el jutge. L'Oficina Antifrau de Catalunya va xifrar en 17.448 euros, els diners que hauria d'haver recaptat el consistori per aquestes instal·lacions.

En la instrucció, s’ha detallat que la instal·lació de les antenes, que va ser a través d’un acord verbal i sense cap pagament a les arques municipals, requeria una llicència urbanística. A més, en el solar on van ser instal·lats estava qualificat de sol d’equipaments, i per tant no es podien posar, i el solar era de titularitat pública, i per això calia la tramitació d’un expedient patrimonial.

Defensa de l'exregidor d'Urbanisme

Per la seva part, la defensa d’Oriol Lladó manté la seva innocència i exposa que la irregular instal·lació d’unes antenes a Badalona es va produir fa 11 anys, l’any 2012, tres anys abans de la seva arribada a l’Ajuntament.  I com a regidor d’Urbanisme no va ordenar cap actuació. Les antenes es van desmuntar el 2018, després d’haver-hi intenta una solució tècnica per part d’altres àrees de l’Ajuntament, que no depenien d’Urbanisme, aclareix. Lladó va deixar el càrrec a la direcció d’ERC per no perjudicar el partit.