La Fiscalia demana per a l’exalcalde de Badalona del PP, Xavier García Albiol, 2 anys i deu mesos de presó i 10 anys d’inhabilitació a càrrec públic pel delicte continuat de prevaricació, un delicte continuat prevaricació urbanística, i un altre de prevaricació ambiental per la instal·lació de dues antenes de telefonia sense llicència entre el 2012 i el 2018 en terrenys de titularitat municipal, en el Turó d’en Caritg, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana segons ha avançat aquest dijous El Periódico i ha confirmat ElNacional.cat a través de la Fiscalia General de l’Estat (FGE). A més d’Albiol, que es torna a presentar a les eleccions municipals 2023, del maig vinent, la fiscalia també acusa regidors del mandat d’Albiol, com el popular Miguel Jurado, exregidor de Seguretat i actual candidat del PP a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet; i també del govern posterior, com ara el republicà Oriol Lladó, tinent d'alcalde d'Urbanisme del 2015 al 2018.

La investigació del cas de les antenes es va concloure per part del jutjat d’instrucció 4 de Badalona l’octubre de 2021, i fins ara no s’ha presentat l’escrit d’acusació de la Fiscalia, segurament pels  recursos presentats. Per ara, només ha transcendit la petició de càstig per a l’alcaldable popular a Badalona i els delictes que es demanen per a tots els encausats. En concret, un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un delicte continuat de prevaricació urbanística, un delicte de prevaricació ambiental, en la seva modalitat de silenciar la infracció de normes ambientals i no fer inspeccions obligatòries.

 

Més de 17.000 euros sense cobrar

La secció especial de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia de Barcelona va interposar una querella per la instal·lació sense llicència d’aquestes antenes de telefonia mòbil.  Sosté que l’equip de l’alcalde Albiol va autoritzar la instal·lació l’any 2012 de les antenes, suposadament per poder aconseguir diners de la companyia de telefonia per reformar la comissaria. Per la fiscalia, la instal·lació de les dues antenes va ser “obertament irregular”, ja que requerien una llicència urbanística que no van aconseguir. Telefònica també va instal·lar una estació mòbil amb autorització verbal de responsables del consistori.

Les dues antenes van funcionar de forma ininterrompuda fins al 2018, quan les empreses les van retirar sense que ningú els ho demanés. L'Ajuntament no va percebre cap ingrés econòmic per aquestes instal·lacions. L'Oficina Antifrau de Catalunya va calcular que el consistori badaloní hauria deixat de rebre uns 17.000 euros per aquestes dues instal·lacions. La Fiscalia reclama aquests diners als encausats.