Espanya ha vist com les últimes quatre eleccions acabaven amb el bipartidisme que havia caracteritzat el país des del restabliment de la democràcia. A l'hemicicle, històricament tenyit de vermell i blau, hi han aparegut i guanyat protagonisme noves forces, acabant amb la comoditat de les majories absolutes i obligant a tancar pactes per poder governar.

El gran canvi va ser a les eleccions de 2015 quan, per primera vegada, Ciutadans i Podemos entraven al Congrés. Això va passar factura tant al PP com al PSOE, que van perdre escons tot i seguir mantenint-se com a forces majoritàries. El llavors líder del PP, Mariano Rajoy, venia d'una primera legislatura amb majoria absoluta i, tot i vèncer a les eleccions, el seu suport es va veure reduït en més de 60 escons. 

Rajoy va continuar com a president en funcions durant les converses per tancar un acord de govern, però aquestes van ser infructuoses tant per ell com pel líder socialista, Pedro Sánchez, i les eleccions van haver de tornar-se a repetir. 

Els nous comicis de 2016 van servir per augmentar el suport al PP, però quedant-se molt lluny de la majoria absoluta. Tant el PSOE com Cs van perdre representació, mentre que Podemos va millorar tímidament els seus resultats. En aquella ocasió, Rajoy sí que va aconseguir formar govern, tot i que es va veure frustrat el juny de 2018, quan Sánchez va guanyar la moció de censura al Congrés dels Diputats i va ser investit.

El seu govern no va dur estabilitat al país, sinó que va acabar amb una nova convocatòria d'eleccions tan sols vuit mesos després de la seva investidura davant la impossibilitat d'aprovar els pressupostos.

El pas per les urnes el 28-A no li va anar malament a Sánchez, que va veure reforçat el seu lideratge, revertint la tendència del partit a la baixa i superant el PP per primer cop des de 2008. Els populars van enfonsar-se, perdent gairebé la meitat dels seus diputats i quedant frec a frec amb Ciutadans pel segon lloc. A més, l'extrema dreta de Vox va entrar al Congrés dels Diputats amb 24 diputats.

Sánchez, tot i haver sortir reforçat a les urnes, ha estat incapaç d'arribar a cap acord de govern amb la resta de forces i tampoc s'ha plantejat cap pacte alternatiu. Així doncs, en exhaurir-se el termini per formar govern, el país s'ha vist abocat a unes noves eleccions mig any més tard.